Elisa Carter ontving 1,5 miljoen euro voor voorbereidend werk ziekenhuis Wanica

PARAMARIBO - De jurist Sharmila Kalidien- Mansaram zegt uit bronnen te hebben vernomen dat Elisa Carter voor haar voorbereidend werk voor de bouw van het ziekenhuis in Wanica 1,5 miljoen euro van de staat Suriname heeft ontvangen.
 
Het is onze redactie na diverse pogingen nog niet gelukt om deze informatie te verifiëren.
 
Kalidien vindt het bedrag aan de hoge kant. Van het ziekenhuis ontbreekt elk spoor. De jurist en politica vraagt zich af of er geen onderzoek moet komen.
 
“Wat zij(Red: Elisa Carter) precies verricht heeft is enorm onduidelijk en het bedrag lijkt dan ook buitenproportioneel te zijn. Inmiddels horen wij dus niets van die mevrouw en ook niets over de bouw van het ziekenhuis van Wanica waar wij ons toch wel op verheugd hadden. De vraag is of er geen onderzoek moet komen naar alle gelden die in verband worden gebracht met de bouw van dit ziekenhuis. Of zal dit de het zoveelste corruptieschandaal worden onder de regering Bouterse en het zoveelste beloofde project dat een fata morgana is gebleken”, vraagt Kalidien zich af.
 
In november 2013 werd Carter, een Nederlandse ex- bestuurslid van het EMC, ingevlogen om als projectleider te fungeren. Ze werd volgens Kalidien gebombardeerd tot trekker van het Wanica ziekenhuisproject. In november 2013 gaf Carter haar bevindingen door aan de president.
 
Kalidien vraagt zich af waarom deze mevrouw uit Nederland moest worden gehaald, alsof Suriname geen deskundigen in huis heeft om projecten te trekken. Over mevrouw Carter heeft volgens Kalidien het Financieel Dagblad van Nederland aangegeven dat zij beschuldigd is geworden van zelfverrijking en vriendjespolitiek toen zij bestuurslid was van het EMC.
 
Er is een onderzoek tegen haar gedaan, maar het ziekenhuis zelf zou de lippen stijf op elkaar houden over de uitkomst van dat onderzoek. Carter zou toen hebben aangegeven dat men niets heeft gevonden tegen haar. Volgens de beschuldigingen zou zij een bepaald bedrijf steeds in de arm hebben genomen om werken te verrichten en zou dat bedrijf 9% gestort hebben op haar rekening.
 
In november 2013 is door Suriname en China een leningsovereenkomst getekend van US 4,8 miljoen dollar als aanvullende financiering voor het Wanica-ziekenhuis. Dit geld was aanvullend op het bedrag dat China al eerder voor dit doel had geschonken. Met deze renteloze lening van 4.8 miljoen US dollar komt het totale bedrag aan renteloze leningen voor dit ziekenhuis op ongeveer 23 miljoen US dollar.
 
Kalidien vraagt zich verder af als er geen onderzoek ook moet komen in dit kader. Dit, omdat er nog steeds geen aanvang gemaakt kan worden met de bouw van het ziekenhuis. President Desi Bouterse zei het vorig jaar op Domburg dat op 25 november 2013 gestart zou worden met de bouw van het ziekenhuis in het district Wanica, te Vredenburg serie B.(Edunet)
 
Nieuws-Suriname

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.