'Claim Shell onmogelijk'

WILLEMSTAD — Volgens advocaat Karel Frielink is een claim op Shell voor het aansprakelijk stellen voor de schade aan het milieu op het eiland ‘schier onmogelijk’. Dat stelt hij naar aanleiding van de jongste berichtgeving rond dit thema.
 
Frielink heeft bij twee gelegenheden, zo’n 10 en 17 jaar geleden, onderzoek gedaan naar de juridische mogelijkheden voor het aansprakelijk stellen. “Kort gezegd ligt er een stevig contract, terwijl verjaringstermijnen (voor wanprestatie, onrechtmatige daad, dwaling, bedrog, misbruik van omstandigheden) al lang zijn verstreken, nog los van de vraag of met succes op een of meer van deze juridische leerstukken een beroep kan worden gedaan”, aldus Frielink.
 
Journalist Ton de Jong stelt in het Antilliaans Dagblad dat het lastig, maar niet onmogelijk is Shell aansprakelijk te stellen voor de milieuschade op Curaçao. Refineria di Kòrsou (RdK) bekostigde in 2010 een onderzoek door Frank Kunneman en zijn advocatenkantoor naar de mogelijkheden. Kunneman signaleerde destijds wat hindernissen, maar vond volgens De Jong ook een paar breekijzers. Door een combinatie van een voorlopig getuigenverhoor en zorgvuldig gedoseerde publiciteit.
 
Frielink: “Destijds is ook gesproken over een voorlopig getuigenverhoor. Een van de nadelen daarvan was dat toen werd gezegd dat deelnemers van het Curaçaose onderhandelingsteam waarschijnlijk zouden verklaren dat ze goed en stevig hebben onderhandeld et cetera, kort gezegd alleen maar of grotendeels verklaringen zouden afleggen die gunstig zijn voor Shell. Ook toen werd het al dan niet publicitair uitoefenen en opvoeren van druk als de enige reële mogelijkheid gezien.”
 
Volgens Frielink ligt aan de conclusie van Kunneman waarschijnlijk net zo’n sombere juridische analyse ten grondslag als die hij destijds heeft gemaakt. “Anders zou wel zijn gekozen voor een andere strategie dan de twee ‘magic tricks’: een voorlopig getuigenverhoor en publicitaire druk.”
 
Amigoe
 
Karel Frielink is attorney at law and managing partner of BZSE Attorneys at Law Curacao .
 
Related article:
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.