Geen wijziging in medische uitzendingen BES

DEN HAAG — Inwoners van Bonaire, St. Eustatius en Saba moeten ook in de toekomst naar Colombia of Guadeloupe voor specialistische zorg. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid schrijft dit op basis van een inventarisatie van de zorg in andere landen, die ze op verzoek van de Tweede Kamer liet uitvoeren.
 
“Ik zie op basis van dit onderzoek geen aanleiding om de gemaakte keuzes over de landen waarheen de patiënten van Caribisch Nederland worden uitgezonden te heroverwegen”, aldus Schippers. In totaal werd de kwaliteit en de prijs van de zorg door veertien ziekenhuizen bekeken. Naast het Sehos op Curaçao en het HOH op Aruba ging het om vijf ziekenhuizen in Colombia, twee in Costa Rica, twee uit de Dominicaanse Republiek, twee uit Puerto Rico en een uit Guadeloupe. Ze werden onder meer vergeleken op het gebied van beschikbare specialismen, mogelijkheden voor diagnoses, accreditaties en de gerelateerde kosten.
 
In totaal werden 36 ziekenhuizen verzocht om medewerking, maar ondanks een aanbevelingsbrief van het ministerie van Volksgezondheid, wilden 22 ziekenhuizen geen gegevens verstrekken, waaronder alle aangeschreven ziekenhuizen in de Verenigde Staten. Volgens Schippers zijn daarvoor diverse redenen, zoals geen interesse om zaken te doen met Nederland, terughoudendheid bij het delen van bedrijfsgevoelige informatie en vooral het feit dat het aantal inwoners en dus potentiële patiënten te klein is. Ondanks de tegenvallende respons, is de verkregen informatie wel voldoende voor een beslissing over de samenwerking, aldus Schippers.
 
Het onderzoek naar de ziekenhuizen werd uitgevoerd door het Panamese onderzoeksbureau Sigil, dat gekozen werd omdat het geen banden had met de ziekenhuizen en de landen waar deze gevestigd waren.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.