Miniconferentie 4, UoC en Onderzoeks- en Wetenschapsbeleid

WILLEMSTAD - Op dinsdag 18 mei 2015 organiseerde de Universiteit van Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez (UoC) een vierde miniconferentie over onderzoek en wetenschap, met de focus op het Caribische gebied en Latijns Amerika.

Gastspreker was dit keer de heer Ernesto Fernández Polcuch van UNESCO, die Senior Programme Specialist is van het Regional Bureau for Science Latin America and the Caribbean. 

Aan de conferentie namen niet alleen medewerkers van de wetenschappelijke staf van de UoC deel. Ook waren beleidsmedewerkers van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport aanwezig en van het Ministerie van Economische Ontwikkeling.  
 
Tijdens de conferentie werden door de UoC de randvoorwaarden onderstreept, zowel immaterieel als materieel, om te kunnen werken aan een bloeiende wetenschapstraditie. 
 
Als voorbeelden van immateriële randvoorwaarden, werden genoemd: het regelmatig voeren van wetenschappelijke discussies tussen bijvoorbeeld hoogleraren en masterstudenten en promovendi, het stimuleren van wetenschappelijke publicaties en het deelnemen aan onderzoeksprojecten, het organiseren van congressen. In verband met materiële voorwaarden werd ingegaan op de verschillende manieren 
van financiering (geldstromen) om wetenschap binnen universiteiten te bekostigen.
 
De gastspreker startte een bewustwordingsproces onder de genodigden in verband met het belang van wetenschap voor Curaçao. 
 
Hij wees vervolgens op de uitdagingen voor het eiland in de Caribische en Latijnsamerikaanse context om een wetenschapsbeleid te ontwikkelen. Daar zou het eiland voordeel uit kunnen halen. Bijvoorbeeld op het gebied van regionale samenwerking, het stellen van prioriteiten, of het gebruik maken van onderzoeksgegevens en dataverzameling voor het maken van een landelijk beleidsplan. Er is gesproken over de manier waarop verschillende landen fondsen werven voor onderzoek en wetenschap en over de bijbehorende rol voor de overheid en overige relevante actoren. 
 
Tot slot is opgemerkt dat het van essentieel belang is, dat alle partijen de krachten bundelen om vast te stellen welke de indicatoren zijn waarnaar gestreefd moet worden.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.