Aruba naar VN voor kinderrechtenrapport

ORANJESTAD — Om de drie à vier jaar stelt een Arubaanse kinderrechtencommissie een rapport op over de situatie omtrent kinderrechten. Dat rapport komt nu ter verdediging voor op een treffen bij de Verenigde Naties (VN) in Genève, Zwitserland. Jeugd-minister Paul Croes is het hoofd van de Arubaanse delegatie.
 
De Arubaanse delegatie maakt op haar beurt weer deel uit van een afvaardiging van het Koninkrijk met staatsecretaris Martin van Rijn. “Ook ministers uit Curaçao en St. Maarten nemen deel”, vertelt Croes. Morgen en woensdag zal het kinderrechtencomité van de VN vragen stellen met betrekking tot opvang, zorg, bescherming, vorming, onderwijs en participatie van kinderen en jongeren op Aruba, laat de minister weten. “Het zullen zeer technische en juridische vragen zijn. Daarna volgen aanbevelingen. Het is een procedure die voor elk land geldt dat is aangesloten bij de VN.” Naast de minister gaat de voorzitter van Task Force Kinderrechten en tevens vertegenwoordiger van Directie Sociale Zaken, Sacha Geerman, mee. Ook Olivia Croes van Directie Buitenlandse Betrekkingen (DBB) en Marushka Tromp, afdelingshoofd van het Bureau van het ministerie van Sociale Zaken, maken deel uit van de delegatie.
 
Nieuwe invulling
 
Voor het Koninkrijk is vorig jaar een Taskforce Kinderrechten ingesteld die binnen het jaar een plan moet rondmaken dat de kinderrechtensituatie binnen de landen van het Koninkrijk verbetert. Croes erkende eerder al dat er een probleem is op Aruba voor wat betreft verwaarlozing, mishandeling en seksueel misbruik van kinderen. Ook Unicef rapporteerde in 2012 naar aanleiding van een onderzoek naar de rechten en situatie van het Arubaanse kind: ‘Aruba heeft de potentie en is al op weg, maar de politiek en de sociale sector moeten nu beslissingen nemen’. Dat lijkt nu dus te gebeuren, mede ook doordat de minister een nieuwe invulling heeft gegeven aan de kinderrechtencommissie die het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) uitvoert. Tussen 2009 en 2013 was de commissie, bestaande uit overheidsmensen, slapende. Rapportages kwamen vanuit DBB. Croes heeft nu commissieleden aangesteld vanuit diverse instanties die met kinderen te maken hebben zodat integraal gewerkt kan worden. Het betreft vertegenwoordigers van onder andere de Voogdijraad, Directie Wetgeving, Directie Sociale Zaken, Directie Volksgezondheid, Sostenemi en het Openbaar Ministerie.
 
Bron:Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.