‘Nos ta Aruba’ wil strafvervolging Onderwijs-minister

ORANJESTAD — Uit naam van de nieuwe maatschappelijke beweging ‘Nos ta Aruba’ diende Solo di Pueblo-columnist Jan de Ruijter gisteren een ‘dringend verzoek voor strafvervolging’ van de minister van Onderwijs, Gezinsbeleid en Volwassen Educatie Michelle Hooyboer-Winklaar, in bij het Openbaar Ministerie (OM).
 
De Ruijter baseert zich op vonnis van de rechter die recent uitspraak deed in het kort geding dat Winklaar tegen de krant Solo di Pueblo en Jan de Ruijter aanspande. De krant en columnist beschuldigen Winklaar namelijk van frauduleus handelen bij het aangaan van de nieuwe studentenverzekering via InsureToStudy. Winklaar verloor het kort geding. De rechter wees het verzoek tot rectificatie af, net als de verzochte dwangsommen en veroordeelde de minister in de kosten van de procedure.
 
Zwaarwegend
 
De columnist voelt zich door het uitgebreide vonnis van de rechter gesteund. In het vonnis gaat de rechter uitvoerig in op de stellingen en vragen die De Ruijter in zijn columns opwierp. Volgens de rechter zijn de vragen en stellingen niet of onvoldoende door de minister (onderbouwd) bestreden en is het zeer de vraag of de artikelen in Solo di Pueblo als onrechtmatig gelden. “De uitspraak van de rechter was overrompelend en dermate vernietigend voor minister Hooyboer dat dit niet zonder strafrechtelijke gevolgen voor haar mag of kan blijven. Een dermate vernietigend vonnis van een rechter moet zwaar wegen”, stelt De Ruijter in het verzoek aan hoofdofficier Eric Olthof van het OM.
 
Strafbaar
 
De columnist stelt in het verzoek ook: ‘het is overduidelijk dat Winklaar zich met een fixed bidding heeft beziggehouden, dat er overduidelijk gesjoemeld, gekonkeld, vooraf beraamd en gefixed is en dat zij en haar echtgenoot daar tot over hun oren bij betrokken waren’. Volgens hem berust dit op feiten die vaststaan en niet zullen veranderen in een hoger beroep of bodemprocedure. Omdat de aanbestedingsprocedure en al het handelen van de minister onrechtmatig blijkt te zijn en dit strafbaar is volgens het Strafrecht van Aruba, aldus De Ruijter, verzoekt de partij om de minister strafrechtelijke te vervolgen.
 
Bron: Amigoe
 
Related article:

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.