Aanvraag vergunning Urirama ligt klaar bij minister

ORANJESTAD — Een nieuwe hindervergunningaanvraag voor de bouw van acht windmolens van 3.3 megawatt bij Urirama ligt al een aantal weken klaar bij Justitie-minister Arthur Dowers (AVP).
 
Landsadvocaat Johan Sjiem Fat legt aan Amigoe uit dat als alles positief verloopt, de bouw van het windpark ongeveer negen maanden vertraging oploopt.
 
“Laat ik niet te hard van stapel lopen, ik weet natuurlijk niet wat de minister zal beslissen. Maar als alles positief en volgens de juiste procedure verloopt, dan praten we hooguit over negen maanden vertraging”, aldus Sjiem Fat aan Amigoe. Hij legt uit dat er een specifieke procedure aan het uitgeven van een hindervergunning vooraf gaat. Conform de regels moet het verzoek voor de oprichting van het windpark met molens van 3.3 megawatt, eerst worden medegedeeld in minstens één dagblad. “Op dat verzoek kunnen belanghebbenden reageren met hun zienswijze. Dit duurt ongeveer één maand. Daarna moet de minister een beslissing nemen.” Op de beschikking van de hindervergunning kunnen buurtbewoners volgens de Landsbeschikking administratieve rechtsspraak (LAR) schriftelijk bezwaar maken. “De beslissing van de minister zal ongeveer twee á drie maanden duren. Tel daarbij nog het bezwaar en hoger beroep op en we zijn weer een aantal maanden verder.”
 
Al na het ontvangen van de uitspraak afgelopen maandag, liet advocaat Miriam Malmberg, die de Urirama bewoners vertegenwoordigt, weten dat zij zeker bezwaar zullen maken tegen dit nieuwe verzoek. Ook Evelyn Wever-Croes, die naar eigen zeggen ‘een van de advocaten is tegen het project’, zei tegen Amigoe dat zij er alles aan gaat doen om te voorkomen dat de molens op die plek komen, omdat Alto Vista volgens haar voor veel Arubanen een heilige plek is. “Eerst moet Vader Piet geëvalueerd worden op rendement, veiligheid en kosten, en dan kunnen we de beslissing nemen over een tweede windpark”, aldus Wever-Croes.
 
Hindervergunning
 
De rechter deed afgelopen maandag uitspraak in de zaak Urirama. Hierin kwam naar voren dat de huidige hindervergunning, die gebaseerd is op het bouwen van acht windmolens van 3.0 megawatt, niet kan worden ingezet voor de bouw van een windpark met molens van een hoger vermogen. De Urirama-bewoners die zich hebben verenigd onder de naam Affected Residents Urirama (ARU), zien deze uitspraak als een overwinning. Echter stelt advocaat Sjiem Fat dat het vonnis anders gelezen moet worden. “Het onderwerp van de zaak was de vraag of er met de huidige vergunning de bouw van het windpark door kon gaan, of dat de rechter kon uitzoeken welk pad er anders bewandeld zou moeten worden. Kan de huidige vergunning gewijzigd worden of moet er een nieuwe aanvraag komen?”, legt Sjiem fat uit. “De correcte route is dus een nieuwe vergunningsaanvraag. Die ligt nu al een aantal weken klaar bij de minister. De projectontwikkelaar had dat verzoek al voor de uitspraak ingediend.”
 
Nieuwe energiebron
 
Gisteren kwam de ARU bij elkaar om duidelijk te maken dat zij nadenken over alternatieve duurzame energieoplossingen, die rekening houden met de buurtbewoners van Urirama. Zij stellen immers dat windmolens van slechte invloed kunnen zijn op de gezondheid, maar ook op het milieu. De groep is mogelijkheden aan het onderzoeken die geen schade toe richten aan mens en milieu. Daarnaast moet de nieuwe oplossing financieel verantwoordelijk zijn en voordeel opleveren voor de consument, aldus de ARU. Zij willen nog geen uitspraak doen of de bewoners al hun ogen hebben laten vallen op één specifieke duurzame energiebron of methode.
 
Bron: Amigoe
 
 
In deze zaak Justitie-minister Arthur Dowers bijgestaan door advocaten Johan en Gabriela Sjiem Fat van Sjiem Fat & Co. op Aruba. De buurtbewoners worden vertegenwoordigd door advocaat Miriam Malmberg van Malmberg Advocaten. 
 
 
Related article: 
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.