Verenigde Naties buigt zich over kinderrechten Aruba

ORANJESTAD — De overheid wil onderzoeken of het mogelijk is om de wet zodanig aan te passen, dat mishandeling en lijfstraffen binnen families in de toekomst worden verboden.
 
Dit komt als één van de aandachtspunten naar voren uit het rapport van de kinderrechtencommissie over de periode 2006 tot juni 2012. Recent verdedigde een delegatie van het koninkrijk, waaronder Aruba, deze uitgebreide rapportage aan de Verenigde Naties (VN). Jeugd-minister Paul Croes wacht nu de aanbevelingen vanuit de VN af.
 
Het rapport over de rechten van het kind binnen het koninkrijk, telt 177 pagina’s. Eén van de aandachtspunten is de wet die verbiedt dat kinderen op school niet lijfelijk gestraft mogen worden, maar dat ‘correctietikken’ van ouders niet verboden zijn. Het betekent echter niet, zo schrijft het rapport, dat lijfstraffen algemeen aanvaard zijn op Aruba. Toch wil de overheid bekijken of er een wetsaanpassing mogelijk is om mishandeling en lijfstraffen binnen families te verbieden. Er wordt ook verwezen naar het onderzoek dat Unicef in 2012 presenteerde met de naam ‘Analysis of the Situation of Children, Adolescents and Women’. Hierin wordt gesteld dat, wil Aruba tegemoetkomen aan de door de VN vastgestelde kinderrechten, er allereerst een integraal, goedwerkend systeem moet worden opgezet om kinderen te beschermen. Ten tweede moet er een code komen voor kinderen en tieners en is er een wetgeving op het gebied van jeugdige gedetineerden en criminelen nodig. Jeugd-minister Paul Croes heeft deze aanbevelingen opgenomen in het Nationale Jeugd Actie Plan.
 
Borstvoeding
 
Andere belangrijke punten die naar voren komen zijn de wettelijke aanpassingen die ervoor zorgen dat het recht van het kind versterkt wordt. Zo is er sinds december 2012 de wet die alle kinderen van 5 tot en met 17 jaar verplicht stelt naar school te gaan. Ook de wetswijzigingen ter verbetering van de aanpak en behandeling van jeugdige gedetineerden is een stap voorwaarts, evenals de wettelijke bepaling dat borstvoeding een recht is tijdens werkuren vanaf 2007. Voor wat betreft de wet op het gebied van kinderopvang stelt het rapport dat deze op korte termijn geïmplementeerd wordt. Verder is er een verbintenis aangegaan om in de nabije toekomst een onafhankelijk mensenrechteninstituut, gelijk aan dat van Nederland, op te zetten.
 
Verdediging
 
Het kinderrechtencomité van de VN stelde tijdens de verdediging van het koninkrijk, vragen met betrekking tot opvang, zorg, bescherming, vorming, onderwijs en participatie van kinderen en jongeren op Aruba, aldus minister Paul Croes. “Het is een procedure die voor elk land geldt dat is aangesloten bij de VN. De verdediging ging heel goed.” Naast de minister was de voorzitter van Task Force Kinderrechten en tevens vertegenwoordiger van Directie Sociale Zaken, Sacha Geerman, Olivia Croes van Directie Buitenlandse Betrekkingen (DBB) en Marushka Tromp, afdelingshoofd van het Bureau van het ministerie van Sociale Zaken, mee. Nu is het afwachten op de aanbevelingen vanuit de VN.
 
Kinderrechtenrapport
 
Om de drie à vier jaar stelt de Arubaanse kinderrechtencommissie een rapport op over de situatie omtrent kinderrechten. Het rapport is samengesteld door de kinderrechtencommissie bestaande uit commissieleden vanuit diverse instanties die met kinderen te maken hebben zodat integraal gewerkt kan worden. Het betreft vertegenwoordigers van onder andere de Voogdijraad, Directie Wetgeving, Directie Sociale Zaken, Directie Volksgezondheid, Sostenemi en het Openbaar Ministerie. Aruba rapporteert daarin uitgebreid over de algemene maatregelen van implementatie van kinderrechten, de definitie van het woord kind, algemene principes, wettelijke rechten en vrijheden, familie en alternatieve zorgvormen, basis gezondheidszorg en sociale zorg, educatie/vrije tijd/culturele activiteiten en als laatste speciale veiligheidsmaatregelen voor kinderen.
 
Bron: Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.