Mogelijke omkoping en uitbuiting werknemers Riu Palace

ORANJESTAD — Een referendum over het wel of niet aansluiten bij een vakbond is mogelijk gesaboteerd door hotel Riu Palace. Volgens FTA-vakbondsleider Hubert Dirksz bood hotel Riu werknemers van de afdeling Housekeeping geld aan als zij niet zouden gaan stemmen in het referendum.
 
Een medewerkster van Riu Palace bevestigt dit en vertelt Amigoe anoniem over ‘de angstcultuur’ die er heerst binnen de organisatie.
 
Afgelopen vrijdag werden er drie referenda gehouden op drie afdelingen van het Riu Palace: Bar, Maintenance en Housekeeping. Via een referendum mochten werknemers stemmen of en bij welke vakbond - in dit geval was alleen FTA een keuzemogelijkheid - zij zich wilden aansluiten. In een interview met Amigoe vertelt Dirksz dat alles bij de afdelingen Bar en Maintenance prima verliep, maar dat er bij de afdeling Housekeeping grote problemen waren.
 
125.000 florin
 
Landsbemiddelaar Anselmo Pontilius maakte lijsten met daarop de gegevens van de werknemers die stemgerechtigd waren. Voor de afdeling Housekeeping waren dat 63 medewerkers, maar vlak voor het referendum plaatsvond, lieten 13 personen zich van deze lijst halen. “Deze mensen hebben dus aangegeven dat zij niet willen stemmen. Wij weten dat Riu Palace aan de afdeling Housekeeping een speciaal aanbod heeft gedaan om hen te weerhouden van de stemming,” aldus Dirksz. Een medewerkster die op de afdeling Housekeeping werkt in Riu Palace, bevestigt dit. Ook heeft Riu een bedrag van 125.000 florin aangeboden aan één van hun medewerkers om zich terug te laten trekken. Zij is een vertegenwoordiger van de werknemers voor FTA. Zowel Dirksz als de medewerkster bevestigen dit.
 
“Ik weet niet of er aan kamermeisjes geld is geboden, maar wel dat de supervisors van onze afdeling 1000 florin per persoon aangeboden kregen om niet te gaan stemmen,” zegt de medewerkster. Een Spaanse HR-manager is degene die het personeel omkoopt en manipuleert. “Er werken vooral Colombianen en Dominicanen op deze afdeling, die vaak weinig verdienen. Zij zijn een kwetsbare groep en makkelijk om te kopen,” aldus Dirksz.
 
“Ze weten dat de situatie op Aruba moeilijk is, want er is weinig werk. Ze weten ook dat wij in Colombia en de Dominicaanse Republiek nooit zoveel kunnen verdienen als hier,” zegt de medewerkster tegen Amigoe. “Er wordt misbruik gemaakt van de macht.” Personeel moet meer kamers schoonmaken dan wettelijk verplicht is. “Het maximum is tien kamers per dag, maar ik krijg er twaalf tot dertien. Er is sprake van uitbuiting. Wij verdienen 8,50 florin per uur, zo’n 1600 florin per maand.” Ook zijn de sfeer en werkomstandigheden in Riu Palace ronduit slecht, volgens de medewerker. “Er ontbreekt ieder respect vanuit het management naar de werkvloer. Het is overleven.”
 
Angst
 
Van de 63 werknemers van de afdeling Housekeeping stonden er dus nog 50 op de lijst van de Landsbemiddelaar. “We hadden 26 stemmen vóór nodig, maar 27 personen zijn niet op komen dagen. Van de overgebleven 23 werknemers hebben er 22 vóór FTA gestemd, maar dat was dus niet voldoende.” Waarom de 27 werknemers niet op kwamen dagen, weet Dirksz niet, maar hij heeft wel een vermoeden. “Ik denk dat het vooral te maken heeft met angst. Mensen zijn bang om hun baan te verliezen.”
 
“Mijn collega’s zijn bang, maar ik niet,” aldus de medewerkster van Riu Palace. “Dit gaat over arbeidsrechten en menselijkheid. Wij wachten nu gewoon twee maanden op een nieuw referendum en ik laat mij niet afschrikken. Wij kunnen winnen!”
 
CAO
 
De afdelingen Bar en Maintenance hebben er wel voor gekozen dat FTA hen vertegenwoordigd als vakbond. Bij Bar stemden 29 van de 46 werknemers voor, bij Maintenance stemde iedereen (14 personen) voor. “We zijn bezig met het tekenen van het protocol en zullen voor deze mensen gaan onderhandelen om een CAO rond te krijgen.”
 
Dirksz vindt dat het Riu op deze manier laat zien niet veel te geven om goede arbeidsvoorwaarden voor hun werknemers. “We gaan geen aangifte doen of iets dergelijks, omdat er geen sprake is van dwang. Medewerkers zetten hun handtekening en kiezen hier voor, hoewel er natuurlijk wel misbruik van hen gemaakt wordt. We hebben een brief geschreven naar onze vakbondsleider in Santa Domingo. Hij heeft rechtstreeks contact met de eigenaar van Riu Palace en we willen hem laten weten dat we hier op Aruba helemaal niet blij zijn met de gang van zaken rondom Riu.” Er is nog geen reactie gekomen op deze brief.
 
Kort geding
 
Riu heeft eerder al geprobeerd om de referenda tegen te houden door middel van een kort geding. Er zou onder meer niet voldoende rekening zijn gehouden met de belangen van Riu als werkgever. Riu wilde geen versnippering binnen het bedrijf en wil niet met meerdere vakbonden over verschillende CAO’s onderhandelen. De rechter oordeelde vorige week dat de referenda op 5 juni gewoon door konden gaan.
 
Riu Palace was niet bereikbaar voor een reactie.
 
Bron: Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.