Advent draagt Taams op om gebouwen te ontruimen

WILLEMSTAD — Het Advent Ziekenhuis gaat in de gebouwen van de Taamskliniek door met het laboratorium, het prikcentrum en de afdeling radiologie. Ook zeven specialisten mogen zorg blijven bieden, maar dan onder directie van het Advent Ziekenhuis.
 
Wanneer dat gaat gebeuren is niet bekend. Wel moeten de gebouwen eind van de maand ontruimd zijn. Dat heeft de directie van het Advent Ziekenhuis duidelijk gemaakt aan de directie van de Taamskliniek.
 
Met dit besluit staan de 142 personeelsleden van de Taamskliniek per 1 juli op straat. Doordat het Advent Ziekenhuis heeft aangegeven dat ze verder willen met het laboratorium, het prikcentrum en de afdeling radiologie moet er personeel worden aangetrokken. De ontslagen medewerkers kunnen dan opnieuw solliciteren naar de baan die ze net hebben verloren. Met deze stap hoeft het Advent Ziekenhuis dan niet hun opgebouwde rechten over te nemen.
 
De afdelingen van de Taamskliniek die meteen worden gesloten, zijn de operatiekamer, de verpleegafdeling, de medium care unit (MCU) en het slaapcentrum. Daar wil de directie van het Advent Ziekenhuis niet mee verder. Althans niet nu. Het Advent Ziekenhuis heeft een vijfstappenplan gemaakt, waarin staat wat ze willen gaan doen met de gebouwen van de kliniek in Mahaai.
 
De sfeer onder het personeel, de medisch specialisten en de directie van de kliniek is bedrukt, maar ze zijn realistisch. Al maanden hing ‘het zwaard van Damocles’ boven het hoofd van de kliniek in Mahaai. En maandag is dat dus gevallen. Het was een slepend proces van dreigen met sluiting, een mogelijk faillissement – allemaal door hoge schulden –, het veilen van de gebouwen en hopen op een overname door buitenlandse investeerders. Die hoop is nu definitief vervlogen. De Taamskliniek houdt hiermee op te bestaan.
 
Zonder enige aankondiging verscheen de directie van het Advent Ziekenhuis met een advocaat afgelopen maandag bij de Taamskliniek. Daar werd aan de directie medegedeeld dat het Advent Ziekenhuis niet verder wil met hun vergunning. Hiermee was het lot van de kliniek in één keer beslecht. Met die mededeling aan de directie van Taams is duidelijk gemaakt dat alle operationele zaken van de kliniek per 1 juli moeten worden stopgezet. Het gevolg hiervan is dat de Taamskliniek per omgaande geen nieuwe patiënten meer aanneemt.
 
Taams neemt tot de sluiting alleen patiënten aan die al een afspraak hebben en die binnen 24 uur weer naar huis kunnen. De Medium Care Unit (MCU) wordt onmiddellijk gesloten. Daar werden patiënten die zelfstandig kunnen ademen na hun operatie opgevangen. De directie van de Taamskliniek heeft aan de specialisten van de kliniek duidelijk gemaakt dat hun patiënten vanaf 26 juni niet meer in het ziekenhuis mogen liggen.
 
Het Advent Ziekenhuis heeft eind mei voor 12,6 miljoen gulden de gebouwen van de kliniek gekocht. Dat gebeurde nadat de Orco Bank de hoog opgelopen hypotheekschuld wilde innen. De bank heeft via notariskantoor Eshuis de gebouwen bij opbod laten verkopen. Bij de veiling was het Advent Ziekenhuis de enige bieder.
 
Na de veiling was er minimaal contact tussen de directies van het Advent Ziekenhuis en de Taamskliniek. In eerste instantie dachten ze bij Taams dat het Advent Ziekenhuis met hun vergunning de kliniek verder wilde ontwikkelen. Tot afgelopen maandag leefde men in die hoop, maar afgelopen maandag deelde de directie van het ziekenhuis mee dat dat niet het geval zou zijn.
 
Het Advent Ziekenhuis heeft een rechterlijke uitspraak van afgelopen januari gebruikt om hun handelen te rechtvaardigen. In dit vonnis staat dat de gebouwen door een mogelijke nieuwe eigenaar mogen worden ontruimd. En dat is nu ook gebeurd. De directie van de Taamskliniek kan niets anders doen dan nu gehoor geven aan de ontruimingsopdracht van het Advent Ziekenhuis. Het is de vraag of de zorg hierdoor zonder onderbreking kan worden voortgezet. Naast het werven van nieuw personeel moeten de zeven specialisten van de kliniek nog aangeven of ze wel onder de directie van het Advent Ziekenhuis willen gaan werken.
 
Bron: Amigoe
 
Related article:

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.