Bonapart: Marvelyne Wiels maakt misbruik van procesrecht

WILLEMSTAD – Marvelyne Wiels, die Gevolmachtigde minister is voor Pueblo Soberano en rechtstreeks valt onder de politieke verantwoordelijkheid van ministerpresident Ivar Asjes (eveneens PS), maakt naar het oordeel van advocaat Michael Bonapart (Soliana Bonapart & Aardenburg) van de ombudsman misbruik van het procesrecht.
 
Dat schrijft het Antilliaans Dagblad.
 
,,Dit klemt omdat zij willens en wetens geen gebruik heeft gemaakt van de voor haar verruimde mogelijkheden om op haar eigen verklaring en de voormalige bevindingen te reageren.” aldus Bonapart.
 
De ombudsman betwist ‘ten stelligste’ onrechtmatig gehandeld te hebben, zoals Wiels en haar raadslieden Arjen van Rijn en Salina Helder aangeven, door het anoniem horen van informanten; bij het vergaren van bescheiden, het overleggen daarvan aan de ‘Gevmin’ en het duiden van de documenten; en gedragingen jegens Wiels als Gevmin of als privé persoon.
 
Er is ook geen enkele wet overtreden. Bovendien laat Wiels volgens de ombudsman vooral ook na aan te geven welke wet. En er is ook geen inbreuk gemaakt op enige aan Wiels toekomend recht.
 
,,Wil er dan ook sprake zijn van onrechtmatigheid, dan zal er sprake moeten zijn van evident, grove, onzorgvuldigheden die in alle redelijkheid niet getolereerd zouden kunnen worden van het instituut van de ombudsman.”
 
Maar zelfs áls er sprake zou zijn van onbehoorlijkheid of zelfs onrechtmatigheid, dan nog is het de vraag of de gang naar de rechter als een juridisch correct alternatief moet worden beschouwd om hiertegen op te komen, gezien de plaats van de ombudsman in relatie tot de Staten.
 
De gang naar de rechter kan daarom in de ogen van de ombudsman ‘als een premature vorm van toezicht worden’ indien de rechter zou oordelen over de onderzoek handelingen van de ombudsman terwijl Wiels als Gevmin en premier Asjes niet en zeker niet tijdig en inhoudelijk hebben gereageerd op de Nota van Voorlopige bevindingen.
 
Voor het geval de gang naar de rechter terecht wordt geoordeeld, dan zal de rechter zich uiterst terughoudend dienen op te stellen, meent de ombudsman, gezien de Staatsregeling en de Landsverordening ombudsman.
 
Advocaat Bonapart en zijn cliënt de ombudsman zetten daarom in op ‘niet ontvankelijkheid’, maar anders
 
  • afwijzing van onder andere het onthullen aan Wiels van de namen van de informanten;
  • afwijzing van het recht van Wiels om de informanten zelf te horen;
  • vast te stellen dat Wiels bekend is met alle documenten;
  • dat de ombudsman geen bewijsplicht om te rechtvaardigen waarom zij de identiteit van informanten niet wens bekend te maken;
  • dat Wiels genoeg tijd heeft gehad om te reageren op de Nota van Voorlopige Bevindingen en eerder ook al op het concept-verslag van haar eigen verklaring en – tot slot –
  • dat de ombudsman niet kan worden verboden om haar rapport aan de Staten aan te bieden.
‘GEPRETENDEERDE OPLEIDING EN BANKFUNCTIE’
 
In november 2014 werd het onderzoek van de ombudsman gemeld aan premier Ivar Asjes en Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (beiden PS). Er speelden toen reeds een veelheid van kwesties die veel twijfels deed ontstaan over de integriteit van de ‘Gevmin’, later gevolgd door meer, waaronder:
 
– De verbouwing van de ambtswoning en de kantoorgebouwen van het Curaçaohuis en de controversen met aannemer Pablo;
 
– De demotie van de staffunctionaris Burke (hoofd ondersteunende diensten) naar het archief en de toegangsontzegging van Burke tot de financiële afdeling;
 
– De denigrerende en vernederende behandeling van de plaatsvervangend Gevmin Robert Candelaria;
 
– De incasso op voormalig Gevmin Roy Pieters voor 750 euro, terwijl deze zelf nog ruim 8.000 euro van de overheid moet ontvangen;
 
– De onverklaarde budgetoverschrijding door de Gevmin en het niet conform comptabiliteitsvoorschriften handelen;
 
– De behandeling van onwelgevallige personeelsleden; – Het niet toestaan dat de pas aangestelde directeur van het Kabinet van de Gevmin (Ann Groot-Philipps) aanbleef;
 
– Het ontslag van hoofd afdeling communicatie Marije Berkhouwer;
 
– De aanhoudende twijfels en de kritiek van leden van de Tweede Kamer op het cv van Gevmin Wiels, die geleid hebben tot een advies van de Raad van State;
 
– De indienstnemingsbesluiten van de door de Gevmin bij haar aantreden aangetrokken nieuwe medewerkers;
 
– De beslissingen van de Raad van Ministers in Willemstad die deze indienstnemingen bekrachtigden;
 
– De arbeidsovereenkomst met de dochter van Gevmin Wiels;
 
– Het incident met de journalist Dick Drayer; Ten aanzien van het cv (curriculum vitae) kwam de ombudsman tot het volgende:
 
– De originele/oorspronkelijke LinkedIn informatie waaruit toen en eerst nog volgde dat Wiels (nog pretendeerde) de Haagse Hogeschool opleiding met goed gevolg te hebben voltooid en dat zij een hoge belangrijke positie bij de ABN Amro Bank zou hebben gehad;
 
– Het nadien (na haar aanstelling tot Gevmin en de commotie die omtrent de door haar beweerde notabene nooit afgemaakte opleiding en de imaginaire hoge ABN Amro functie) aangepaste cv op internet;
 
– Er wordt bij het nieuwste LinkedIn cv door de Gevmin niet langer beweerd dat zij de Haagse Hogeschool heeft afgerond, in het meest recente cv komt de Haagse Hogeschool zelfs niet meer voor. Er wordt ook niet langer beweerd dat zij een hoge functie bij de ABN Amro vervulde;
 
– De eerdere cv’s die zij eerst nog zelf verspreidde en liet verspreiden waarin zij nog de voornoemde opleiding en bankfunctie pretendeerde;
 
– De ingevolge de commotie na haar aanstelling tot Gevmin gewijzigde cv’s;
 
– Het organogram waaruit – in weerwil van de bewering van Wiels – blijkt dat de functie van staffunctionaris de heer Burke vrijwel volledig is uitgekleed en in feite is gedemoveerd;
 
– Diverse publicaties van de Zwarte Zakenvrouwen-organisaties waaruit blijkt dat Wiels in 2008 ‘Head Trade & Guarantee Operationel Solutions’ bij ABN Amro Rotterdam een belangrijke positie bij de bank zou hebben bekleed.
 
Deze publicaties steunden op een cv en een document dat duidelijk maakt wat deze hoge functie inhoudt. Wiels heeft de in het cv vermelde opleiding niet afgerond; Het viel op dat Gevmin Wiels pas nadat zij was aangesteld haar cv veranderde, maar klaarblijkelijk niet besefte dat zij daarbij de (historische) brondocumenten in LinkedIn (ook) moest wijzigen.
 
Aldus bleef de discrepantie in het door de Gevmin carrièreverloop en het opleidingsniveau en het na de aanstelling als Gevmin aangepaste cv evident.
 
De ombudsman wist ook via Yatedo.com het historisch verloop van de eerder door de Gevmin opgenomen carrièreverloop en het opleidingsniveau te achterhalen.
 
Bron: Antilliaans Dagblad

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.