‘President bevoegd Somohardjo te ontslaan bij weigering toelating leden’

PARAMARIBO - President Desi Bouterse is bevoegd om als staatshoofd Paul Somohardjo als fungerend voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA) te ontslaan, indien hij de twee gekozen assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan niet wil toelaten tot het hoogste college van staat.
 
Tot deze conclusie komt staatsrechtsgeleerde Sam Polanen.
 
Polanen zegt in gesprek met Suriname Herald dat in artikel 90 van de grondwet van de Republiek Suriname duidelijk staat wat de bevoegdheden zijn van de president. Op dit moment is hij hoofd van de regering en president van de Republiek Suriname.
 
Het is voor Polanen tot op dit moment onduidelijk wat Somohardjo wil doen. Polanen geeft aan dat Somohardjo geen politiek met deze zaak moet spelen, omdat duidelijk in de grondwet staat hoe alles plaats moet vinden. Indien Somohardjo de leden Sapoen en Chitan niet wil toelaten tot het parlement, kan Bouterse als president hem ontslaan als fungerend voorzitter en het eerst volgende oudste gekozen lid in jaren benoemen tot fungerend voorzitter van het parlement.
 
Somohardjo zei vrijdag aan journalisten na zijn beëdiging tot fungerend voorzitter van De Nationale Assemblée dat hij de twee leden van zijn partij, Sapoen en Chitan, niet tot het parlement zal toelaten, omdat deze met de zetels van de PL zijn vertrokken. Op deze twee is volgens Somohardjo de Terugroepwet van toepassing. Sapoen en Chitan zijn echter een andere mening toegedaan.
 
Tussen de twee gekozen assembleeleden en Somohardjo botert het niet, nadat ze het besluit namen om een eigen fractie te vormen in DNA. Somohardjo zei eerder aan Suriname Herald dat de partij op basis daarvan bevoegd is om de twee leden terug te roepen.
 
Somohardjo (72) is het oudste gekozen lid in jaren en zal ingevolge de wet de eerste zitting van het parlement moeten leiden en alle gekozen leden moeten toelaten, nadat hun geloofsbrieven zijn onderzocht en goedgekeurd.
 
The Suriname Herald

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.