Scholen in protest tegen degradatie diploma’s door minister Dick

WILLEMSTAD — De besturen van de katholieke en protestantse middelbare scholen zijn begonnen met een handtekeningenactie. Hiermee willen ze protesteren tegen het besluit van minister van Onderwijs Irene Dick (PS) om de havo- en vwo-diploma’s van Curaçao niet gelijk te schakelen met die van Nederland.
 
Bij het ministerie van Onderwijs in Nederland zijn de ambtenaren momenteel in beraad over hoe het nu verder moet. Ze hadden gehoopt dat minister Dick met een plan zou komen waarin staat hoe zij het diplomaprobleem op Curaçao gaat aanpakken. In plaats daarvan kregen ze een brief van de Curaçaose minister waarin staat dat ze niet van plan is iets te veranderen aan de geldende regels voor het havo- en vwo-diploma.
 
Het draait om de normering van de havo- en vwo-diploma’s die sinds 2012 in Nederland gelden. Het draait allemaal om een strengere cijfertelling. Leerlingen die examen doen mogen slechts één onvoldoende hebben voor de kernvakken Nederlands, Engels of wiskunde. In ieder geval niet lager dan een 5.
 
Sinds de verandering van de normering in Nederland is er bij de regeringen van de eilanden op aangedrongen om ook de norm aan te scherpen. Dit om de diploma’s gelijk te houden. Nederland heeft er herhaaldelijk bij de Curaçaose regering op aangedrongen om met een plan te komen. Dat is niet gebeurd, ondanks dat hier afspraken over zijn gemaakt.
 
Vorige week lekte een brief van minister Dick uit waarin stond dat zij niet tegemoet gaat komen aan de eis van Nederland. Afgelopen vrijdag nodigde zij de schoolbesturen uit om haar brief toe te lichten. De besturen van de katholieke en protestantse scholen hebben tegen de minister gezegd dat ze het niet eens zijn met haar plan om de gelijkschakeling van de diploma’s los te laten.
 
Een van de redenen die de minister aanvoert is dat de nieuwe normering nadelig zou uitpakken voor de leerlingen. Er zouden meer leerlingen zakken voor hun examen. De Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) heeft dat ook laten uitzoeken. Zij komen tot de conclusie dat als de nieuwe normering voor studenten had gegolden in de afgelopen twee jaar, dat effect zou hebben gehad op 2 tot 6 procent van de leerlingen die het niet hebben gehaald. Aan de andere kant werd er toen niet bij de leerlingen op aangedrongen om hogere cijfers te halen. Dus vinden ze bij de VPCO die vergelijkingen eigenlijk mank.
 
Met de handtekeningenactie hopen de schoolbesturen dat ouders zich massaal uitspreken tegen de plannen van de Curaçaose Onderwijs-minister. Mocht de normering niet doorgaan, dan betekent dat dat de Curaçaose leerlingen in de toekomst hun diploma door een onafhankelijke instantie moeten laten toetsen. Vanuit de VPCO en het ministerie van Onderwijs wordt gehoopt dat het niet zover komt. Want dat gaat de leerlingen en de ouders ook geld kosten. De VPCO wijst erop dat het loslaten van de gelijkschakeling ook gevolgen kan hebben voor leerlingen die in Amerika willen gaan studeren. Het kan zijn dat de Amerikaanse onderwijsinstellingen de Curaçaose diploma’s ook niet erkennen. Volgens de woordvoerder van de VPCO is UoC, de Curaçaose universiteit, ook tegen. Hierdoor zullen de leerlingen driedubbel gepakt worden.
 
Bron: Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.