Confrontatie GEBE en Maduro in rechtszaal St. Maarten

PHILIPSBURG — De Raad van Commissarissen (RvC) van het nutsbedrijf GEBE NV en de chief operations officer (coo) en directeur Romelio Maduro stonden donderdag lijnrecht tegenover elkaar tijdens een kort geding voor het Gerecht in Eerste Aanleg, naar aanleiding van de schorsing van Maduro.
 
De zaak is ook gericht op de beslissing van het land St. Maarten als aandeelhouder van GEBE, om het contract van Maduro met twee jaar te verlengen.
 
Een delegatie van de RvC onder leiding van voorzitter Rene Richardson, advocate Zylena Bary, Veronica Webster-Jansen en Edwin Gumbs waren aanwezig tijdens de hoorzitting, terwijl GEBE werd vertegenwoordigd door advocaat Jairo Bloem. Namens Maduro waren de advocaten Safira Ibrahim en Nerissa de la Rosa aanwezig. GEBE wil dat de regering de beslissing om het contract met Maduro te verlengen, terugdraait. Met dit doel heeft GEBE ook een reguliere procedure aangespannen.
 
Eind vorige maand wees de vertegenwoordiger van de aandeelhouder van GEBE, premier Marcel Gumbs, in zijn capaciteit van minister een verzoek van de RvC af om het contract van Maduro niet te verlengen. Aanvankelijk had GEBE geen bezwaar tegen de herbenoeming van Maduro, maar na berichten dat Maduro misbruik zou hebben gemaakt van zijn functie en het bedrijf zou hebben benadeeld, riep het bedrijf de minister-president op om de herbenoeming voor twee jaar in te trekken.
 
 
Non-actief
 
GEBE maakte op 11 juni middels een persverklaring bekend dat Maduro voor een periode van twee maanden op non-actief was gesteld. Enkele beschuldigingen tegen Maduro zijn ‘ongebruikelijke transacties’, financiële onregelmatigheden en oneigenlijk gebruik van credit cards van het bedrijf, waardoor zijn werkgever de indruk zou hebben gekregen dat hij uit was op persoonlijke verrijking, aldus de advocaat van GEBE. Maduro had bijvoorbeeld een overeenkomst van 140.000 dollar gesloten met het bedrijf SXM Services Provider voor het schrijven van persberichten en het opstellen van een technisch investeringsplan en een strategisch business plan, in samenwerking met KPMG.
 
Maduro had binnen het bedrijf een dubbele functie: hij was zowel directeur als coo, op grond van een zogenoemde ‘service-overeenkomst’ die niet is verlengd. Volgens GEBE is Maduro toch op het kantoor van GEBE verschenen en heeft hij cheques getekend en werknemers aangestuurd tot 15 juni.
 
Volgens Maduro is zijn herbenoeming geldig, maar de advocaat van GEBE betwist dit omdat de benoeming in zou gaan tegen het regeerakkoord, waarin gesteld wordt dat de gehele ministerraad vertegenwoordiger wordt van overheidsbedrijven en niet één individuele minister. Bloem zei echter dat de herbenoeming van Maduro niet gebaseerd was op een besluit van de hele ministerraad, maar alleen van de premier.
 
 
Adviseurs
 
De zaak is nogal ingewikkeld, waardoor rechter Mauritsz de Kort drie leden van de afdeling Juridische Zaken en Wetgeving van de regering naar de zitting liet komen voor uitleg. Zij informeerden de rechtbank dat het besluit van de aandeelhouder voor herbenoeming van Maduro rechtmatig was volgens de Landsverordening van 2013, die het mogelijk maakt voor individuele ministers om op te treden als vertegenwoordigers van aandeelhouders. De nieuwe Landsverordening, die alle leden van de Raad van Ministers benoemt tot vertegenwoordigers van aandeelhouders, is nog niet ondertekend door de Raad.
 
Juridisch adviseur Bas van den Bosch deelde ook mee dat de vertegenwoordiger van de aandeelhouder de intentie had om binnenkort een operationele en forensische audit bij GEBE uit te voeren om de beschuldigingen te onderzoeken.
 
De rechter vroeg tijdens de zitting of partijen bereid zouden zijn om de tafel te gaan zitten om tot een minnelijke schikking te komen, maar deze suggestie werd van de hand gewezen. GEBE wil niet meer met Maduro samenwerken, omdat men geen vertrouwen meer heeft in de ‘eigenzinnige’ directeur.
 
De verdediging van Maduro zei dat hun cliënt niet bereid is om tot een schikking te komen. Ibrahim wees erop dat Maduro, in feite, een positieve invloed heeft gehad op GEBE. “Stroomuitval komt nu sporadisch voor, terwijl in het verleden de stroom vaak uitviel en er veel sprake was van tijdelijke afsluiting”, zei de advocaat.
 
De rechter doet op 9 juli uitspraak.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.