‘Centrale Bank greep niet in bij miljoenenfraude Girobank’

WILLEMSTAD — Oppositiepartij MFK heeft opnieuw vragen gesteld over de miljoenenverduistering bij de Girobank.
 
Een verzoek van de fractie om een Centrale Commissie-vergadering in bijzijn van Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) en de Raad van Commissarissen van de toezichthouder, de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), is al tot twee keer toe afgewezen.
 
Nu stelt de fractie opnieuw een serie vragen over de verduisteringskwestie. Vorig jaar werd de Girobank onder curatele gesteld en meer dan een week geleden werd door de bank zelf aangifte gedaan tegen twee oud-directeuren (Eric Garcia en Stephen Capella) wegens verduistering. De CBCS heeft hierin volgens fractieleider Gerrit Schotte een kwalijke rol gespeeld door onvoldoende toezicht uit te oefenen, waardoor de fraude mogelijk werd gemaakt. Zoals bekend zijn Schotte en directeur Emsley Tromp van de Centrale Bank geen vrienden. Ten tijde van het kabinet-Schotte vlogen de beschuldigingen over en weer.
 
Volgens MFK maken klanten en spaarders bij de Girobank zich ernstig zorgen over de situatie. Daarom wil de fractie dat minister Jardim zo snel mogelijk antwoord geeft op de vragen. Niet binnen de gestelde zes weken, maar binnen drie weken. Anders ziet de partij zich genoodzaakt wederom een vergadering aan te vragen, maar nu een openbare Statenvergadering.
 
Schotte noemt het meedogenloos dat een bankdirecteur zijn eigen bank besteelt door transacties met een Venezolaanse groep en daardoor zijn eigen cliënten en spaarders dupeert. Maar ook dat er niet eerder is ingegrepen door de Centrale Bank. Hij beticht Tromp ervan vriendjespolitiek te hebben bedreven met de oud-directeur van de Girobank tegen wie nu aangifte gedaan is.
 
Ondertussen is de Girobank nog wel de huisbankier van de overheid en dus behoeft deze extra streng toezicht. Maar het blijft vanuit de regering angstvallig stil over de Girobank, aldus Schotte. Net zoals ook de media stil blijven, of Statenleden die hun zetel hebben meegenomen om de regering te laten vallen. Schotte doelt hiermee op Glenn Sulvaran, oud-PAR-lid en nu Onafhankelijk Statenlid namens wie Jardim minister is. Schotte: “Ze blijven stil omdat ze zelf financieringen bij deze bank hebben voor uitbreiding van hun activiteiten of deze leningen zelfs zijn kwijtgescholden.” Schotte vergelijkt de verduisteringszaak met die van de FCIB van John Deuss die in Nederland veroordeeld is voor verduistering. Het Openbaar Ministerie in dat land haalde tijdens de zaak hard uit naar de nalatigheid van de CBCS en haar directeur.
 
Amigoe

President Hof van Justitie nodigt jonge professionals uit op voorlichtingsbijeenkomst Stichting WeConnect in Den Haag

WILLEMSTAD/DEN HAAG – President van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, Eunice Saleh, nodigt jonge professionals uit op een voorlichtingsbijeenkomst van de Stichting WeConnect die op donderdag 29 november bij de Raad van State in Den Haag plaatsvindt.

Veertiende dag van het commissariaat groot succes

WILLEMSTAD - Op woensdag 14 november vond in het Avila Beach Hotel de veertiende editie van de Dag van het Commissariaat plaats. Het thema van dit jaar was de beloning van commissarissen en andere toezichthouders.

Toeriste dood aangetroffen op cruise schip

WILLEMSTAD - Een 60-jarige Amerikaanse toeriste is vannacht dood aangetroffen in haar hut op een schip van de Carnival Cruises. Het laatste signaal van leven was twee dagen geleden, volgens medepassagiers.