‘Centrale Bank greep niet in bij miljoenenfraude Girobank’

WILLEMSTAD — Oppositiepartij MFK heeft opnieuw vragen gesteld over de miljoenenverduistering bij de Girobank.
 
Een verzoek van de fractie om een Centrale Commissie-vergadering in bijzijn van Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) en de Raad van Commissarissen van de toezichthouder, de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), is al tot twee keer toe afgewezen.
 
Nu stelt de fractie opnieuw een serie vragen over de verduisteringskwestie. Vorig jaar werd de Girobank onder curatele gesteld en meer dan een week geleden werd door de bank zelf aangifte gedaan tegen twee oud-directeuren (Eric Garcia en Stephen Capella) wegens verduistering. De CBCS heeft hierin volgens fractieleider Gerrit Schotte een kwalijke rol gespeeld door onvoldoende toezicht uit te oefenen, waardoor de fraude mogelijk werd gemaakt. Zoals bekend zijn Schotte en directeur Emsley Tromp van de Centrale Bank geen vrienden. Ten tijde van het kabinet-Schotte vlogen de beschuldigingen over en weer.
 
Volgens MFK maken klanten en spaarders bij de Girobank zich ernstig zorgen over de situatie. Daarom wil de fractie dat minister Jardim zo snel mogelijk antwoord geeft op de vragen. Niet binnen de gestelde zes weken, maar binnen drie weken. Anders ziet de partij zich genoodzaakt wederom een vergadering aan te vragen, maar nu een openbare Statenvergadering.
 
Schotte noemt het meedogenloos dat een bankdirecteur zijn eigen bank besteelt door transacties met een Venezolaanse groep en daardoor zijn eigen cliënten en spaarders dupeert. Maar ook dat er niet eerder is ingegrepen door de Centrale Bank. Hij beticht Tromp ervan vriendjespolitiek te hebben bedreven met de oud-directeur van de Girobank tegen wie nu aangifte gedaan is.
 
Ondertussen is de Girobank nog wel de huisbankier van de overheid en dus behoeft deze extra streng toezicht. Maar het blijft vanuit de regering angstvallig stil over de Girobank, aldus Schotte. Net zoals ook de media stil blijven, of Statenleden die hun zetel hebben meegenomen om de regering te laten vallen. Schotte doelt hiermee op Glenn Sulvaran, oud-PAR-lid en nu Onafhankelijk Statenlid namens wie Jardim minister is. Schotte: “Ze blijven stil omdat ze zelf financieringen bij deze bank hebben voor uitbreiding van hun activiteiten of deze leningen zelfs zijn kwijtgescholden.” Schotte vergelijkt de verduisteringszaak met die van de FCIB van John Deuss die in Nederland veroordeeld is voor verduistering. Het Openbaar Ministerie in dat land haalde tijdens de zaak hard uit naar de nalatigheid van de CBCS en haar directeur.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.