UoC gaat in beroep tegen vonnis ex-rector magnificus Miguel Goede

WILLEMSTAD - WILLEMSTAD — De Universiteit van Curaçao (UoC) gaat in beroep tegen het vonnis van rechter Beukenhorst. Afgelopen maandag oordeelde de rechter dat de universiteit aan ex-rector magnificus Miguel Goede een schadevergoeding moet betalen.

Dit omdat Goede onterecht is ontslagen. Daar is het bestuur van de universiteit het niet mee eens. Advocaat David Kock die de zaak namens de universiteit in de rechtbank voerde maakte vandaag bekend dat er duidelijke misslagen zijn in het oordeel van de rechter.

Daarom heeft de UoC besloten in hoger beroep te gaan. Kock wijst erop dat het vonnis van maandag geen definitief oordeel is.

De advocaat verwijst in zijn verklaring naar het verleden. Toen bracht Goede tot tweemaal toe tevergeefs een zaak tegen de universiteit voor de rechter. Kock schrijft dat zowel een civiele als LAR-procedure door de universiteit is gewonnen. Hierdoor denkt hij in hoger beroep de rechter weer te overtuigen van hun gelijk.

Verder wijst Kock erop dat de voormalig rector magnificus een schadevergoeding heeft geëist van 1 miljoen gulden. Dat bedrag is een som van inkomenschade, pensioenschade, juridische kosten en immateriële schade. De rechter is daar niet in meegegaan. In de vonnis van maandag staat dat Goede recht heeft op ongeveer 400.000 gulden.

Over het toegekende bedrag was Miguel Goede vanochtend erg gelaten. “Het is alsof ik tegen je auto botst en je krijgt een schadevergoeding. Het geld neemt de schade niet weg. Je krijgt alleen een genoegdoening. Het onrecht gaat niet weg erdoor.”

Miguel Goede hield al rekening mee dat de universiteit in hoger beroep kon gaan. In een reactie wilde hij niet te veel woorden besteden aan een reactie. Hij wist dat er maandag een vonnis zou komen maar wachtte de uitspraak rustig af. “Het kon in de ochtend of in de middag komen. Toen ik het uiteindelijk hoorde drong het niet meteen door. Pas later kwam het besef dat ik gewonnen had. Maar ik ben geen extravert persoon.”

De strijd die hij voert tegen de UoC is begonnen in augustus 2011. Hij kwam terug van vakantie en kreeg van het bestuur van de universiteit te horen dat hij weg moest. Hij wist dat er spanningen waren maar geloofde dat hij door zijn professionaliteit en te voeren beleid wel met het bestuur van de universiteit kon werken.

De spanning waar Goede aan refereert heeft onder andere te maken met de wisseling van het bestuur onder druk van de politiek. Toenmalig minister van Onderwijs René Rosalia (PS) was van plan om het zittende bestuur van de universiteit te vervangen. Volgens Goede had de minister de bestuursleden verzocht te vertrekken om te worden vervangen door de huidige leden.

In haar verweer gaf de UoC aan dat de statuten veranderd waren. Men wilde juist afstand van de politiek. De organisatiestructuur is in 2004 aangepast met terugwerkende kracht tot 2001. Hierdoor creëerde men een bestuurlijke afstand tot de regering. Sinds die verzelfstandiging is er geen sprake van ambtelijke aanstellingen van personeel bij de universiteit.

Goede wijst erop dat hij niets heeft misdaan. “Mijn beleid was solide. Desastreuze conclusies uit rapporten van accountant Terry Hernandez zijn allang van tafel.” Goede heeft hierover tot aan het tuchtcollege van accountants gevochten. “Hernandez is inmiddels niet meer in functie als accountant”, aldus Goede. Desondanks zijn er mensen die niet overtuigd zijn van de onschuld van Goede. Een feit waar hij jaren later zijn schouders over ophaalt.

“Hij erkent dat wat hem overkomen is, aangrijpend is geweest. Dit wens je je vrienden niet. Veel mensen denken dat je het goed gaat omdat de rechter heeft bepaald dat je geld hebt gekregen. Je hebt heus niet de hoofdprijs uit de loterij gewonnen. Het is een totale ontwrichting van je leven en je toekomst. Ik heb niets gewonnen.” Goede denkt erover om op een later tijdstip een boek over het hele gebeurde te schrijven.

Bron: Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.