Veranderde regels voor Arubanen in Nederland

ORANJESTAD — Het Arubahuis waarschuwt Arubanen die naar Nederland willen emigreren voor nieuwe regels en wetten die daar gelden.
 
Zo is het haast onmogelijk om een uitkering aan te vragen of in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Veel Arubanen zitten daarom noodgedwongen bij familie in huis, slapen op een treinstation of besluiten terug te keren naar Aruba. Het gaat om tientallen mensen, soms met kinderen.
 
Het gaat om mensen die op eigen houtje naar Nederland gaan, bijvoorbeeld voor betere medische zorg of bepaalde begeleiding voor hun kinderen. Zij lopen vooral tegen problemen aan rondom het aanvragen van een uitkering en het in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, ondervindt Nuris Dabian, coördinator Sociale en Culturele Zaken bij het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Aruba in Nederland. Zij behandelden het afgelopen jaar veel (sociale) problemen van Arubanen. “Nederland is niet meer zoals vroeger”, zegt zij in gesprek met Amigoe. Dat komt door de zogenaamde participatiewet en de strengere regels voor nieuwkomers. “Mensen laten zich niet goed informeren. Sommigen hebben op Aruba een baan en willen alles opgeven om naar Nederland te verhuizen, waar ze dan allerlei problemen meemaken. Ik wil mensen niet afschrikken, maar hen wel de realiteit laten zien.”
 
Boete
 
Dabian haalt een casus aan van een alleenstaande moeder die met haar twee kinderen naar Nederland verhuisde om betere medische zorg te kunnen krijgen. Na zeven maanden had zij nog steeds geen uitkering gekregen. De moeder had zich wel ingeschreven op een adres, maar omdat de eigenaar van het huis iets meer verdient dan het minimum inkomen, heeft de moeder volgens de nieuwe regeling geen recht op een uitkering. “Iemand die in Nederland woonachtig is, is verplicht zich in te schrijven bij een zorgverzekeraar om medische zorg te kunnen ontvangen”, legt Dabian uit. “Dat heeft deze mevrouw gedaan, maar omdat zij geen inkomen heeft en ook geen uitkering krijgt, kan zij dit niet betalen. Het gevolg van niet betalen is dat zij daarvoor een boete krijgt.”
 
Belastingen
 
De kosten voor het wonen in Nederland lopen nog hoger op, omdat iemand die zich inschrijft op een adres, aan het einde van het jaar diverse heffingen moet betalen. Dit bedrag varieert per gemeente, maar is in elk geval minimaal 300 euro. Het gaat om rioolheffing, afvalstoffenheffing en dergelijke. Dit wordt berekend naar het aantal personen dat is ingeschreven op het adres. Eén persoon betaalt één eenheid heffing, vanaf twee personen is dat drie eenheden.
 
Sociale huurwoning
 
Niet alleen het aanvragen van een uitkering is haast onmogelijk. De deur naar een sociale huurwoning is ook zo goed als dicht, volgens Dabian. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet de huurder ten eerste ‘financiële binding’ hebben, oftewel werk hebben in de betreffende gemeente of elders in Nederland. Een nieuwkomer komt sowieso pas na twee jaar in aanmerking voor een sociale huurwoning. Als iemand geen inkomsten heeft of kan krijgen door middel van een uitkering en geen adres heeft, is het dus einde verhaal voor veel immigranten.
 
Terugkeren
 
“Er stonden hier telkens mensen met hun koffers voor de deur”, zegt ze. “Ik heb zelfs een student in mijn eigen huis opgevangen, omdat hij dakloos was.” Meerdere in Nederland wonende Arubanen stellen hun huis open voor familieleden of bekenden die dakloos zijn. Het Arubahuis laat weten niet direct voor opvang te kunnen zorgen en verwijst mensen door naar een Centraal Coördinatiepunt (CCP) op het moment dat zij dakloos zijn. Maar ook daar gaat de deur al snel dicht, want er wordt gevraagd naar het adres waarop de persoon voor het laatst ingeschreven was. Als dit niet in de gemeente was waar het betreffende CCP gevestigd is, maar op Aruba, krijgt men het advies om dan maar terug te keren naar Aruba. “De ambtenaren die daar werken, begrijpen zelf ook niet helemaal hoe de wet werkt.” Dat weet de coördinator uit eigen ervaring, omdat zij vaak met mensen meegaat naar het meldpunt.
 
Niet iedereen heeft het geluk om tijdelijk bij familie in huis te kunnen bivakkeren. “Sommige mensen slapen op een treinstation of nemen contact op met familie op Aruba om hulp te vragen, zodat zij terug kunnen keren naar Aruba.” Ze raadt nieuwkomers aan om genoeg geld mee te nemen om de eerste maanden te overbruggen. “Ik zou zeggen dat je zeker 6000 euro nodig hebt daarvoor, zodat je een een tijdje een huis kunt huren in de particuliere sector. Met een adres kun je dan een eventueel een uitkering aanvragen als overbrugging naar werk.”
 
Participatiewet
 
De problemen die Arubanen in Nederland ondervinden, zijn het gevolg van de in januari 2015 ingevoerde participatiewet. Deze regeling moet mensen uit de sociale werkplaats, jonggehandicapten en bijstandsgerechtigden meer kans geven om mee te doen op de arbeidsmarkt. De Wet Werk en Bijstand, de Wet Sociale Werkvoorziening en een groot deel van de Wet Werk en Arbeidsondersteuning Jonggehandicapten werden samengevoegd in één wet en daardoor is het tegelijk een forse bezuinigingsmaatregel van de Nederlandse overheid. Nederland heeft regelingen voor alle personen die daar willen gaan wonen, aangescherpt. Dit geldt ook voor Arubanen, hoewel zij de Nederlandse identiteit en een Nederlands paspoort hebben.
 
Wie meer wil weten of contact op wil nemen met Nubis Dabian om zelf een sociaal probleem te melden, kan een e-mail sturen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.