Curacacaose regeringscoalitie verder uit angst voor Schotte

WILLEMSTAD – Angst voor een politieke herrijzenis van Gerrit Schotte is de enige reden waarom de Curacaose regeringscoalitie voorstrompelt, zelfs nadat de grootste partij Pueblo Soberano haar eigen premier Ivar Asjes dinsdagnacht de laan heeft uitgestuurd.
 
„Iedereen zag het wegsturen van Asjes aankomen’’, zegt Omayra Leeflang, onafhankelijk parlementslid op Curacao. „De partij en Asjes hadden openlijk ruzie. Nu houden Pueblo Soberano (PS) en PAIS zich aan elkaar vast. Maar vooral uit angst voor de dreiging van een mogelijke terugkeer van Schotte.’’
 
Het einde van Asjes’ premierschap, die regeringsleider werd nadat partijleider Helmin Wiels in mei 2013 was vermoord, komt een week voordat ex-premier Schotte voor de rechter moet verschijnen. Hij wordt verdacht van het stiekem geld aannemen van een casino-eigenaar. Maar zolang Schotte niet is veroordeeld, vormt zijn MFK veruit de grootste oppositiepartij op het eiland.
 
Desgevraagd noemt de oppositieleider de gang van zaken bij PS ‘schandalig’. „Zeven minister van Onderwijs in 5 jaar! Vier premiers in vijf jaar tijd. En nu gaan we de vijfde kennen’’, zegt Schotte. De MFK is blij dat Asjes weg is, maar volgens hem zou de bevolking liever zien dat de hele coalitie was opgestapt, en er dus verkiezingen zouden moeten komen.
 
Ondanks de ruzies tussen de PS-partijtop en Asjes houden beide kampen zich muisstil over de ware reden van het ontslag. In elk geval zint het de partij niet dat Asjes de gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels in bescherming nam. Zij mocht blijven zitten van Asjes ondanks geknutsel aan haar CV en een verstoorde werksituatie op haar werkplek in Den Haag.
 
„Ook de aanstelling van de vrouw van Asjes – Tara Asjes-Prins – in een mooie functie bij de Centrale Bank van Curacao en Sint Maarten was absoluut tegen de idealen van Helmin Wiels’’, zegt oud PS-partijvoorzitter Donny Balentina, die na Wiels’ dood uit de partij is gestapt. Juist tegen dergelijke vriendjespolitiek trok Helmin ten strijde. „Ik weet zelfs zeker dat Helmin Ivar Asjes nooit als premier gewild zou hebben’’, zegt Balentina.
 
Voormalig arts Ben Whiteman is na de paleisrevolutie bij Pueblo Soberano aangesteld als tijdelijk premier. De voormalig minister van Volksgezondheid, en net als Wiels een voorstander van een onafhankelijk Curacao, wil ten hoogste drie maanden blijven. De vraag is of het proces tegen Schotte tegen die tijd voorbij is.
 
Bron: Telegraaf

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.