Parlement Aruba opent jaar zonder MEP-fractie

ORANJESTAD — Gouverneur Fredis Refunjol en Statenvoorzitter Marisol Lopez-Tromp openden vanochtend met een toespraak het parlementaire jaar en na afloop nam het parlement met het kabinet en genodigden een defilé af.
 
De rechterkant van de parlementszaal bleef opvallend leeg, omdat oppositiepartij MEP uit protest verstek liet gaan.
 
Om negen uur vanmorgen zou het parlementaire jaar geopend worden, maar dat liet even op zich wachten. Tijd genoeg om de bekende hoedjes en handschoenen van de dames te bekijken vanaf de tribune. Een deel van de Statenleden arriveerde later en zo kon Statenvoorzitter Tromp pas om tien uur het startsein geven voor de opening. De rode stoelen in het rechtervak, gezien vanaf de tribune, bleven leeg. Alleen PDR-leider Andin Bikker nam daar plaats. Van oppositiepartij MEP was niemand aanwezig bij de opening, ook niet elders in het gebouw.
 
Opening
 
Eerst arriveerden de ministers, die alle genodigden begroetten, en daarna trad de gouverneur de zaal binnen. Tijdens het zingen van het volkslied Aruba Dushi Tera stond iedereen, maar slechts een enkeling zong zachtjes de woorden mee. Uit naam van Zijne Majesteit de Koning opende gouverneur Refunjol het parlementaire jaar met een toespraak. Voor elk ministerie haalde de gouverneur een aantal projecten en doelen aan die dit jaar op de planning staan, zoals het Green Aruba symposium, de Green Corridor, de nieuwe haven in Barcadera en het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid van de bario’s.
 
Defilé
 
Tromp bedankte de gouverneur voor zijn woorden en sprak zelf de wens uit dat het voor het parlement een inspirerend jaar mag worden, waarin zij haar taak, het controleren van de overheid, uiterst serieus zal nemen. Nadat nog een keer het volkslied afgespeeld werd, vertrok het gezelschap naar de hoofdingang van het parlementsgebouw. Daar stelde iedereen zich op langs de kant van de L.G. Smith boulevard om het defilé af te nemen. In stralend wit tropentenue marcheerden de tamboers en pijpers voorop, met daarachter een peloton mariniers, eveneens in tropenuniform.
 
Gouverneur Refunjol stapte vervolgens in zijn dienstauto en vertrok onder politie-escorte. Daarna werd de boulevard weer vrijgegeven voor verkeer, dat vanmorgen vanwege de wegafsluiting om moest rijden en voor een chaotische ochtendspits zorgde.
 
Boycot
 
Oppositiepartij MEP was uit protest niet aanwezig bij de opening van het parlementair jaar vanochtend. Via haar Facebookpagina laat fractieleider Evelyn Wever-Croes weten dat ze vandaag geen hoed en handschoenen draagt omdat ze geen hypocriet is. “Ons parlement is op 27 augustus verkracht en we kunnen niet doen alsof er slechts enkele ramen zijn gesneuveld. De schade is veel ernstiger dan dat.” Ze doelt op de schending van de democratie wegens het aannemen van de CAft-wet die financieel toezicht regelt. De MEP-fractie besloot vanochtend de binnenstad in te gaan om te praten met winkeliers, ondernemers en klanten om naar hun ervaringen te luisteren over het betaald parkeren beleid dat sinds gisteren is ingegaan.
 
Bron: Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.