‘Manieren zoeken om ministers aansprakelijk te stellen’

WILLEMSTAD — Volgens Alex Rosaria, voorman van coalitiepartij Pais, moet er naar manieren worden gezocht om te voorkomen dat een minister wanbeleid kan voeren zonder dat hij daar persoonlijk verantwoordelijk voor kan worden gesteld.
 
Dat zei hij vanmorgen tijdens de vergadering van de Centrale Commissie in de Staten op de door zijn partij voorgestelde wijziging van de wet Comptabiliteit 2010.
 
Op zustereiland Aruba is het al mogelijk om bestuurders persoonlijk aansprakelijk te stellen voor handelingen die rampzalig uitpakken. Met het wetsvoorstel wordt bijgedragen aan de inperking van malversaties door gezagdragers. Desondanks lost het niet alle problemen op, aldus Rosaria.
 
Zo ging volgens Rosaria de toekenning van subsidie aan het project van onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran, Fundashon pa Deporte i Responsabilidat Sosial (FDRS), slecht. Dit was onder meer ook aanleiding voor de Pais-fractie om met deze wetswijziging te komen.
 
Volgens Zita Jesus-Leito, PAR-fractieleider, helpt de voorgestelde wetswijziging bij het tot stand komen van goed bestuur. “Goed bestuur moet de norm zijn van ons land”, aldus de parlementariër. Aangezien Curaçao pas vijf jaar een zelfstandig land in het Koninkrijk is en het in die korte tijd slecht ging met het financieel beheer, is het volgens haar belangrijk dat de juiste mensen op de juiste plaats zitten.
 
De Raad van Advies (RvA) stelde in haar advies dat het goed is dat er een poging wordt gedaan om het bestuur te versterken. Wel werd aanbevolen om drie punten in te voeren. Zo moet het Burgerinitiatief worden ingevoerd, net als de persoonlijke aansprakelijkheid en de Klokkenluidersregeling. Met het Burgerinitiatief kunnen burgers onderwerpen op de agenda van het parlement zetten. Met de Klokkenluidersregeling kunnen ambtenaren vermeende misstanden, bijvoorbeeld een ernstig strafbaar feit, aan de orde stellen.
 
Volgens PS-Statenlid Elmer Wilsoe heeft zijn partij altijd voor een ‘schone’ overheid gepleit. “Wij steunen alle initiatieven die een ‘schone en transparante’ overheid bevorderen, zonder te kijken van welke fractie het initiatief afkomstig is”, aldus Wilsoe vanmorgen.
 
MAN-parlementariër Charles Cooper heeft meer argumenten nodig die hem ervan kunnen overtuigen dat deze wetswijziging in de praktijk gaat werken. “Ik wil ook goed bestuur, maar bovenal wil ik dat alle dubbeltjes worden omgedraaid voordat ze worden uitgegeven. In principe ben ik tegen dit voorstel, maar ik wil de indieners de ruimte geven om me te overtuigen”, aldus Cooper.
 
Bron: Amiggoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.