Vaderschapsverlof Aruba niet verlengd

ORANJESTAD — Arubaanse vaders krijgen voorlopig niet méér dagen vrij na de bevalling. Dat laat Directie Arbeid weten in reactie op het bericht dat Nederlandse vaders straks meer vrije dagen op kunnen nemen als hun kind geboren is.
 
De Arubaanse wet voor vaderschapsverlof is in 2013 opgenomen in het burgerlijk wetboek. Voor die tijd was er helemaal geen regeling voor mannen die net vader zijn geworden. Nu heeft een man recht op twee dagen doorbetaald vaderschapsverlof, op te nemen binnen vier weken nadat de baby thuis is, indien hij is gehuwd of duurzaam samenwoont (minstens een jaar) met de moeder.
 
Nederland
 
Half augustus kondigde de Nederlandse minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken aan dat het verlof voor Nederlandse vaders per 1 januari 2017 verlengd wordt van twee naar vijf dagen betaald verlof. Dit is één van de zaken die opgenomen is in de begroting, die volgende week dinsdag (Prinsjesdag) openbaar wordt gemaakt. Het Nederlandse kabinet had zo’n 750 miljoen euro over die de regeringspartijen mochten verdelen. De uitbreiding van het vaderschapsverlof kost Nederland 75 miljoen euro per jaar.
 
Geen voornemen
 
Eerder schreef Amigoe al over een recent onderzoek, waaruit bleek dat Aruba vergeleken met het Caribisch Gebied en Zuid-Amerika in de laagste categorie viel qua aantal (betaalde) vrije dagen. Op de vraag aan Directie Arbeid of er op Aruba ook gesproken wordt over verlenging van het vaderschapsverlof, reageert de Directie ontkennend.
 
“Het vaderschapsverlof is hier iets heel nieuws. We hebben geen voornemens om dit aan te passen of te verlengen. De hele procedure is net achter de rug. We zijn bezig met het moderniseren van veel arbeidsverordeningen, zoals de vakantiewet en het ontslagrecht. De minister heeft nu andere prioriteiten wat dat betreft en wij zien niet snel gebeuren dat het vaderschapsverlof aangepast wordt.”
 
Werkgevers
 
In Nederland reageren diverse werkgeversvakbonden sceptisch op het bericht. Zo zouden Nederlandse vaders weinig ouderschapsverlof hebben, maar hebben zij wel veel vakantiedagen en zouden ze extra verlof dus zelf kunnen regelen. Ondernemers zijn vooral bang dat de arbeid steeds duurder wordt.
 
Directie Arbeid laat weten dat het bespreken van een verlenging van het vaderschapsverlof in elk geval ‘de komende jaren’ niet op de agenda staat.
 
Bron: Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.