‘Gerommel met opruimen asbest kost bijna 2 miljoen meer’

WILLEMSTAD — Statenlid Jacinta Constancia van oppositiepartij MFK spreekt van een nieuw schandaal, namelijk ‘asbestgate’. Voor het opruimen van asbest op het terrein van Refineria di Kòrsou (RdK) zou nu al ruim 3 miljoen gulden zijn betaald, terwijl hier aanvankelijk 8 ton voor was afgesproken bij de aanbesteding.
Ze wil een vergadering hierover in de Staten.
 
Ook zijn de vaten volgens Constancia voor driekwart gevuld met aarde, aangevuld met asbest. Het Statenlid meent dan ook dat er sprake is van fraude met geld van RdK en dat de coalitie en ministers hier goed van op de hoogte zijn.
 
RdK valt onder het ministerie van Algemene Zaken, van de premier. Volgens de fractie van MFK zou de directie van RdK van tevoren geprobeerd hebben, dus voor het openen van de enveloppen van de openbare aanbesteding, om inzicht te krijgen in de geboden bedragen. Dit is echter niet gebeurd, zegt het Statenlid.
 
Er was verzocht om twee offertes: een technische en een commerciële. Twee bedrijven mochten niet meer meedoen omdat er dingen ontbraken in de technische aanbesteding. Vervolgens zou de commerciële aanbesteding zijn geopend voor het bedrijf waarvan de RdK-directie wilde dat dat zou winnen, te weten Torcida NV. Volgens informatie waarover MFK beschikt, hadden de bedrijven die uit de aanbesteding waren gegooid, 3100 gulden per kubieke meter geboden. Het uitverkozen bedrijf bood 5182 gulden per kubieke meter om het asbest op te ruimen. Aanvankelijk ging het om een terrein van 500 kubieke meter, maar daarna werd hier nog eens 200 kubieke meter aan toegevoegd aan zogenoemd ‘meerwerk’, aldus Constancia.
 
In haar brief heeft ze een alinea gekopieerd met de naam van het bedrijf en de opdracht voor het meerwerk.
 
Wat het volgens haar nog erger maakt is, dat het werknemers van Isla zelf verboden wordt om in de omgeving van het terrein te komen waar het asbest ligt. Niet vanwege het gevaar voor de volksgezondheid, maar omdat de vaten voor driekwart gevuld zouden zijn met aarde.
 
Volgens het Statenlid moet er een diepgaand onderzoek komen naar het overheidsbeleid en bedrijven als RdK die sinds 2012 minder inkomsten genereren. “Professor Willems die zijn onderzoek nu verricht op verzoek van burgerinitiatief FAS naar het beleid van de regering-Schotte ten opzichte van overheids-nv’s, mag zich ook richten op de huidige bestuurders”, aldus Constancia.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.