Eigenaar commerciƫle boten dient klacht in bij OM

WILLEMSTAD — De eigenaar van de charterboten ‘The Party Warriors’ en ‘The Party Hookers’ heeft gistermiddag een klacht bij het OM ingediend over het incident met de kustwacht vorige maand.
 
Het OM zal zelf contact met hem opnemen, aldus de ondernemer.
 
De klacht telt vier pagina’s, onderbouwd met twintig bijlagen en beschrijft de ervaring van de ondernemer, de kapitein en de toeristen die getuigen waren van het ‘agressieve’ optreden van één van de patrouillerende kustwachters, tijdens controles op zee.
 
De ondernemer diende eerder eerst een klacht in bij de kustwacht zelf, wat resulteerde in een intern onderzoek. Onderdeel daarvan was een gesprek met de ondernemer. Er werd een tweede gesprek met hem gepland maar dat heeft hij afgezegd, nadat hij afgelopen zaterdag een reactie van kustwachtwoordvoerder Roderick Gouverneur in de Amigoe las. Zoals deze krant toen meldde, heeft de woordvoerder uitgelegd een (tweede, red.) gesprek met de ondernemer te willen om een ‘middenweg’ te vinden. De woordvoerder voegde toen ook toe dat ‘elke medaille een keerzijde heeft en dat het verhaal van de ondernemer niet helemaal met de waarheid strookt’.
 
Plaatsvervangend kustwacht-directeur Hans Schreuder laat middels een persbericht weten, verbaasd te zijn over het opeens beëindigen van de gesprekken. “Bij de kustwacht is niet bekend waarom betreffende booteigenaar de indruk heeft gekregen dat de zaak in de doofpot gestopt wordt. De kustwacht heeft altijd open en transparant gecommuniceerd met hem en zal het onderzoek over het incident hoe dan ook voortzetten. Als het gaat over het gedrag van de booteigenaar en de betrokken kustwachters, is uit het onderzoek gebleken dat er voor beide partijen leermomenten te onderkennen zijn.”
 
Deze reactie van Gouverneur was reden te over voor de ondernemer om te vrezen dat deze zaak in de doofpot gestopt zal worden. “Ik lieg niet”, benadrukt hij.
 
De booteigenaar kreeg zoals bekend midden augustus ter hoogte van Klein Curaçao en in het bijzijn van toeristen te kampen met het ‘slechte optreden’ van zeker één kustwachter. Bij het incident werden twee mobiele telefoons vernield. Daarbij werd de eigenaar meerdere malen geduwd en ‘bedreigd’ met een knuppel. Dit, nadat vrijwel direct tijdens de controle was gebleken dat alle vereiste documenten in orde waren, aldus de ondernemer. Voor vertrek werd hij bovendien gewaarschuwd dat vissen met meer dan vier vislijnen verboden is. Zijn reactie hierop (hij begon te lachen en eiste een boete hiervoor) schoot kennelijk bij de kustwachter in het verkeerde keelgat, wat leidde tot het genoemde optreden. De ondernemer heeft dit uitgebreid tijdens een gesprek met de kustwacht verteld en hij kreeg toen excuses aangeboden.
 
 
Teasers
 
Schreuder over het aantal vislijnen die gebruikt mogen worden – de aanleiding dus voor de klacht van de ondernemer: “Als het gaat over het al dan niet toestaan van het vissen met meer dan vier lijnen, heeft de kustwacht duidelijk aangegeven dat dit niet is toegestaan volgens artikel 2 van de Visserijverordening. Bij klager kan daar geen enkele twijfel over bestaan.”
 
Echter, de ondernemer heeft nog altijd zijn twijfels na het gesprek met de kustwacht, gaf hij eerder toe: “Ik had toen inderdaad meerdere lijnen, maar twee daarvan waren zogenoemde ‘teasers’, iets dat eigenlijk niet als een vislijn beschreven kan worden. Bovendien staat in de visvergunning dat een kleine boot van 12 meter, of die minder dan zes ton weegt, maximaal vier lijnen mag gebruiken. Ik had er minder en voldeed dus weldegelijk aan de criteria. Niemand van de kustwacht kon mij een duidelijke uitleg geven en ze hadden het over een wet die bestond toen Curaçao nog deel uitmaakte van de Nederlandse Antillen.” De kustwacht zou verder hebben aangegeven hierover met de wetgevingsdeskundigen te zullen vergaderen voor duidelijkheid, voegde hij toe.
 
De woordvoerder verduidelijkte desgevraagd gisterochtend dat nergens in de wet staat wat onder ‘vislijn’ verstaan dient te worden. Op de vraag of een teaser ook als een vislijn kan worden beschouwd zei hij: “Een teaser wordt, net als alle andere lijnen waaraan een haakje kan worden vastgezet, als een vislijn beschouwd.” Dit is een interne beslissing van de kustwacht, voegde hij desgevraagd toe. Deze beslissing is kennelijk niet bekend bij alle booteigenaren.
 
De kustwacht staat nog altijd open voor een gesprek met de booteigenaar, aldus Gouverneur gisteren. Of dat nog zal gebeuren is onduidelijk.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.