BCT eist kopie aanbestedingsovereenkomst containerhaven

ORANJESTAD — Het bedrijf Barcadera Container Terminal (BCT) is deze week naar de rechter gestapt een kopie af te dwingen van de aanbestedingsovereenkomst tussen havenautoriteit APA en stuwadoorsbedrijf Astec.
 
Volgens BCT is de aanbesteding voor het beheer en de exploitatie van de nieuwe containerhaven in Barcadera onrechtmatig verlopen. APA gunde het beheer in 2011 definitief aan Astec.
 
De rechter doet op 20 oktober uitspraak. Mocht de rechter het verzoek toekennen, dan eist BCT een eenmalige dwangsom van 100.000 florin en een dwangsom van 10.000 florin per dag dat de aanbestedingsovereenkomst niet in het bezit is van BCT.
 
Barcadera Container Terminal is naar eigen zeggen gedupeerd en heeft ‘forse schade’ geleden door de manier waarop de aanbesteding is uitgevoerd. Veertien bedrijven zouden op ‘misleidende wijze’ buiten een eerlijke aanbesteding zijn gehouden. BCT is één van deze bedrijven. APA schreef in februari 2011 een openbare aanbesteding uit met regels en voorwaarden die dermate onaantrekkelijk waren, dat veertien geïnteresseerde bedrijven zich terugtrokken. Astec deed als enige mee, maar kwam volgens BCT met een offerte ‘die op geen enkele wijze aan de condities voldeed’. APA heeft vervolgens de condities ten gunste van Astec aangepast. Het stuwadoorsbedrijf geeft in haar verweerschrift toe dat er is onderhandeld met APA over de onderdelen van de definitieve concessie. Volgens BCT-advocaat Gabri de Hoogd erkent Astec derhalve dat er is afgeweken van de voorwaarden en dat de partijen – buiten de aanbesteding om – afwijkende (voor Astec voordeligere) afspraken hebben gemaakt. Als die condities eerder waren aangepast, dan hadden de overige veertien geïnteresseerde partijen uiteraard wel een offerte uitgebracht en kans gemaakt op gunning.
 
Om te kunnen bewijzen dat de aanbesteding niet rechtmatig is verlopen, heeft BCT een voorlopig getuigenverhoor aangevraagd. Dat verzoek werd door de rechter aanvankelijk afgewezen, maar in hoger beroep in februari van dit jaar alsnog toegekend. Minister Mike de Meza en voormalig APA-directeur Alfonso Boekhoudt zijn twee van de getuigen die worden opgeroepen. BCT wil in aanvulling op het getuigenverhoor een kopie van de concessieovereenkomst, omdat het bedrijf wil voorkomen dat ‘onnodig particuliere betrokkenen worden beschadigd of negatief in de media zullen komen’. BCT kan dan beter beoordelen wie opgeroepen dient te worden voor het getuigenverhoor in plaats van voor de zekerheid iedereen op te roepen. Bovendien dient APA openheid van zaken te geven. Het feit dat APA 100 procent eigendom is van het Land Aruba ‘speelt vanzelfsprekend mee’, omdat de havenautoriteit in het kader van openbaarheid van bestuur zou moeten meewerken, aldus de advocaat. Bovendien is ‘een behoorlijke rechtsbedeling niet gewaarborgd zonder verschaffing der gegevens’, besluit De Hoogd.
 
Als bewezen kan worden dat APA onrechtmatig heeft gehandeld, kan BCT een ‘behoorlijke schadeclaim’ eisen. De hoogte van deze claim is nog niet bekend.
 
Bron: Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.