'Testamententaboe' oorzaak grote leegstand op Curaçao

WILLEMSTAD - De leegstand op Curaçao heeft grote, schijnbaar onbeersbare vormen aangenomen. Bijna 8.000 woningen zijn niet bewoond. Dat is ruim 19 procent van het totale huizenbestand op het eiland.
 
Lydia Davelaar studeerde af op dit onderwerp aan de Universiteit van Curaçao en gaf dit weekend een presentatie van haar resultaten aan belangstellenden in de wijk Muizenberg. Zij kwam er achter dat in veel gevallen culturele aspecten oorzaak zijn van de leegstand. Curaçaoënaars hebben een 'testamententaboe'.
 
Niet bespreekbaar
"Dat komt uit de tijd van de slavernij. We spreken elkaar liever niet aan op gevoelige zaken. In het huis van opa en oma woont inmiddels een oom of een tante, maar het huis is van alle erfgenamen. Voor de lieve vrede in de familie, maken we dat niet bespreekbaar. Of het huis komt leeg te staan, maar niemand in de familie durft er aanspraak op te maken", aldus Davelaar.
 
Een oudere man in de zaal voegt toe: "Laatst vroeg ik aan mijn broer en zus, die in Nederland wonen, of we niet iets moesten regelen met het huis van Mamai. De eerste reactie was: wat scheelt haar, is ze ziek? Daarna werd ik gebeld door Mamai of ik haar soms dood wenste. Ik heb het maar laten rusten."
 
Erfrecht
"Het niet vastleggen van de boedel in een testament, betekent uiteindelijk dat de wet het voor het zeggen krijgt", zegt Davelaar. Sinds 2012 is het nieuwe erfrecht in werking getreden. Dat maakt het mogelijk om huizen, waarvan de eigenaar is overleden, weer terug te claimen als de familie er niets mee doet. Een eventuele koper moet dan een belanghebbende vinden, die een verzoek daartoe ondertekent. "Zo iemand kan de buurman zijn, die last heeft van ongedierte of illegale bewoning. Of die zijn huis in waarde ziet dalen door de verpaupering."
 
Ook woningzoekenden hebben door de nieuwe wetgeving mogelijkheden om een leegstaand huis te kopen. Via een zogenaamde vereffenaar wordt dan uitgezocht of er rechthebbenden, erfgenamen zijn en wat hun erfdeel is. Indien die niet bereid zijn te verkopen, kan dat via de rechter wel geregeld worden, mits er een belanghebbende is, zoals bijvoorbeeld die buurman of Monumentenzorg.
 
Kas
De aankoopprijs wordt vervolgens in de consignatiekas van de Centrale Bank gestort. "Gedurende twintig jaar kunnen erfgenamen aanspraak maken volgens hun erfdeel op het bedrag dat in kas zit. Daarna vervalt het geld aan de staat." Met de bijna 8.000 woningen die leegstaan, kunnen dit soort prodecures wel wat tijd in beslag nemen. "Maar we moeten toch ergens beginnen", zegt Davelaar.
 
Bron: Varibisch Netwerk

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.