In november besluit over olieraffinaderij Aruba

ORANJESTAD — November van dit jaar moet duidelijk zijn of de Valero-raffinaderij in San Nicolas haar deuren weer opent. Volgens Milieu-minister Mike de Meza is het 90 procent zeker dat de Amerikaanse oliemaatschappij Citgo de raffinaderij nieuw leven in gaat blazen.
 
Nu wordt onderzocht of de oude olieraffinaderij milieuvriendelijker kan functioneren.
 
Afgelopen week werd een intentieverklaring ondertekend tussen de Arubaanse regering en de oliemaatschappij Citgo. Deze MoU (Memorandum of Understanding) heeft de weg voor Citgo vrijgemaakt om technische en economische haalbaarheidsstudies uit te voeren. Onderzocht wordt of er mogelijkheden bestaan dat de raffinaderij gebruik gaat maken van aardgas. Aardgas werd lang gezien als een afvalproduct van oliewinning, het betreft echter een fossiele brandstof die een stuk schoner is dan andere fossiele brandstoffen, omdat het minder bijdraagt aan het broeikaseffect. Verschillende partijen zijn gaan kijken bij andere olieraffinaderijen die al gebruik maken van deze gassoort. Als het op Aruba mogelijk is om aardgas te gebruiken, moet het oude systeem van de raffinaderij worden omgebouwd. Dit betreft een investering van 145 miljoen florin.
 
Algensysteem
 
Al eerder gaf minister-president Mike Eman aan dat hij voor een ‘groene’ en milieuvriendelijkere olieraffinaderij gaat. Hij heeft gehoord over technieken en systemen die de CO2 rook van de raffinaderij kunnen opvangen en filteren, waarna het gebruikt kan worden voor de groei van een algenplantage. Uit deze algen kunnen in de toekomst weer waardevolle ingrediënten worden gehaald voor voeding, veevoeding en worden gebruikt bij chemische producten. Eman zei in augustus: “We willen zo groen zijn, dat geen enkel hotel die daar wil komen, negatieve impact van de raffinaderij ondervindt.” Of dit algenproductiesysteem nu ook door Citgo wordt onderzocht, is niet duidelijk.
 
Bahia Principe
 
Wat deze intentieverklaring precies betekent voor de komst van de Spaanse hotelketen Bahia Principe, die een groot hotelproject heeft gepland ter waarde van 200 miljoen florin in Seroe Colorado, is bij Amigoe onbekend. Ronald Wix, advocaat van moederbedrijf Grupo Pinero, was niet bereikbaar voor een reactie. Al in een eerder gesprek met deze krant gaf Wix aan dat het hotel absoluut geen fabrieksuitzicht wil. Groene of milieuvriendelijke raffinaderij of niet, als de Arubaanse regering besluit de olieraffinaderij in San Nicolas te heropenen, dan komt er volgens Wix geen hotel.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.