Man vermoorde Nederlandse zeilster ontvlucht Colombia

COLOMBIA - Peter Putker, echtgenoot van de vermoorde Heinose zeilster Durdana Putker, is vrijdag samen met het stoffelijk overschot van zijn vrouw teruggekeerd uit Colombia. Putker wordt in Colombia als mogelijke verdachte beschouwd.
 
Hij is het land ontvlucht en is niet van plan terug te gaan.
 
Vier dagen lang moest Peter Putker in dezelfde kleren rondlopen die hij aanhad toen zijn vrouw Durdana op hun zeiljacht de Lazy Duck werd vermoord. 4 dagen lang, in snikheet Colombia, mocht hij zich niet douchen totdat de politie de verwondingen op zijn lichaam eindelijk wilde onderzoeken. ,,En ondertussen moest hij vechten om zelf niet achter de tralies te verdwijnen.”
 
Dat zegt zijn Nederlandse advocaat Bob Vink op de dag dat Putker samen met het lichaam van zijn vermoorde vrouw terugkeerde in Nederland. ,,En dat terwijl hij zijn onschuld de hele tijd op zijn lichaam draagt.”
 
Sneaky
Hoe Peter Putker Colombia uit is gekomen, wil de strafpleiter niet zeggen. Meer dan ‘onconventioneel’ en ‘een beetje sneaky’ laat hij er niet over los. Officieel is de Heinoër vrij om te gaan waar hij wil, maar de politie heeft hem in zoveel woorden geadviseerd toch vooral in de buurt te blijven. Er zouden ook geregeld politiepatrouilles worden gehouden langs het hotel van de Nederlander.
 
Maar wat zijn Amsterdamse advocaat Bob Vink betreft, gaat zijn cliënt niet meer terug naar Colombia waar hij de verdenking op zich heeft van de moord op zijn eigen vrouw met wie hij al 3 jaar de Atlantische Oceaan over aan het varen was.
 
Gisteren arriveerde Peter samen met het lichaam van zijn vermoorde vrouw weer in Nederland.
 
,,Hij wilde heel erg graag samen met familie en vrienden afscheid nemen van Durdana,” zegt de jurist. ,,Dat kun je hem niet kwalijk nemen.”
 
Vink zit nog in Cartagena, een toeristische kustplaats ongeveer een uur varen vanaf de plek waar op zaterdag 19 september Durdana aan boord van hun zeiljacht de Lazy Duck werd vermoord.
 
De regio Cartagena is niet gebaat bij verhalen over moordende piraten Bob Vink (advocaat)
 
Schandalig
Vink heeft geen goed woord over voor de Colombiaanse autoriteiten, zo laat hij weten. ,,Het is schandalig hoe ze hier te werk gaan.”
 
Als voorbeeld noemt hij de manier waarop het eerste verhoor met zijn cliënt zou zijn verlopen. “Dat ging in het Spaans. De verklaring stond op een A4’tje dat door Google Translate was gehaald. Logisch dat hij dat niet wilde ondertekenen en een advocaat en tolk eiste.”
 
Inmiddels is Putker nog altijd niet officieel verhoord door de Colombiaanse politie die al vrij kort na de moord via diverse kranten liet weten vraagtekens te hebben bij de verklaring van Putker over de dood van zijn vrouw. Zo zouden de rechercheurs het vreemd vinden dat er slechts 60 euro was gestolen door de vermeende piraten.
 
Ook de manier waarop Putker om hulp had gevraagd toen hij zijn vrouw dood op het dek aantrof, zorgde voor gefronste wenkbrauwen. Er zou een gsm gebruikt zijn en niet de veel geavanceerdere VHF-radio aan boord van de Lazy Duck. Mede daardoor zou het 1,5 uur hebben geduurd voordat de politie het schip had gevonden. Maar advocaat Vink wuift het weg.
 
,,Er is nooit een echt verhoor geweest,” zegt hij zonder specifiek op de zaak in te gaan. “In een eerlijk rechtsgang heb ik weinig vertrouwen. Het onderzoek wordt via de kranten op tendentieuze wijze naar buiten gebracht.”
 
Bijtafdruk
Zo waren de media eerder op de hoogte van het autopsierapport dan de familie. ,,En de belangrijkste aanwijzing blijft uit de kranten. Peter draagt zijn onschuld op zijn lichaam. Hij heeft op zijn arm een bijtafdruk die niet van hem en niet van Durdana is. Dat lijkt me toch een belangrijke aanwijzing.”
 
Tot op heden heeft de politie dus nog altijd niet officieel met Putker om de tafel gezeten. “En dat is misschien maar goed ook, want ik vermoed dat ze Peter inmiddels direct zouden arresteren na een verhoor. In een eerlijke rechtsgang heb ik op dit moment geen enkel vertrouwen.”
 
Piraten
De regio rond Cartagena zou niet gebaat zijn bij berichten over piraten die zeiljachten overvallen en toeristen vermoorden, denkt Vink.
 
,,Ik heb begrepen dat zelfs de president van Colombia zich met het onderzoek heeft bemoeid. Ik weet niet of dat echt waar is, maar het geeft wel aan hoe belangrijk deze zaak daar is.”
 
Volgens Vink is de regio erbij gebaat dat de Nederlander en niet moordlustige overvallers de moord op de Nederlandse op zijn geweten heeft. Vandaar ook dat Vink zijn cliënt adviseert om niet terug te gaan. ,,Hij hoeft ook niet per se aanwezig te zijn om het onderzoek te helpen.”
 
Bron: Algemeen Dagblad

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.