OM Suriname wil rechtstreekse lijn CLAD en wet klokkenluider

PARAMARIBO - Het Openbaar Ministerie (OM) wil versterkt worden in de opsporing, door accountants van de Centrale Landaccountantsdienst (CLAD) rechtstreeks te betrekken bij financiële onderzoekingen.
 
Zij zullen als forensische deskundigen werken, zegt waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. “Het beschikbaar krijgen van forensische accountants zal een wenselijke bijdrage leveren in het aanpakken van de financiële criminaliteit, waaronder corruptie.” 
 
De pg sprak vrijdag tijdens de opening van het nieuwe zittingsjaar voor de rechterlijke organisatie. “U zult met vele anderen er vreemd van opkijken”, begint Baidjnath Panday over de werkervaring. “De mogelijkheden van het OM voor het inschakelen van de CLAD accountants in financiële onderzoeken zijn afhankelijk van enerzijds de snelheid waarmee de Minister van Financiën daartoe kan besluiten. En anderzijds de beschikbare personele capaciteit bij de CLAD.” Hij heeft de autoriteiten al gevraagd voor zodanige wijziging van de CLAD wetgeving. De CLAD dient natuurlijk eerst meer accountants te krijgen. En het OM dient de bevoegdheid te krijgen om deze financiële deskundigen direct te kunnen betrekken in onderzoekszaken.
 
Regeling klokkenluiders 
Naast de financiële criminaliteit, wil het OM alle overige ernstige vormen van criminaliteit op een deugdelijke wijze en met grotere trefzekerheid aanpakken. “Het betaamt dan om tevens een klokkenluidersregeling in het leven te roepen.” Volgens Baidjnath Panday zal het opsporingsapparaat dan instaat zijn om de klokkenluider zodanig te bevragen, zodat er voldoende startinformatie verkregen wordt. Dit stelt het OM dan instaat om verder onderzoek te doen naar gepleegde strafbare feiten. 
 
Tegenover Starnieuws verduidelijkt de pg dat de klokkenluider bij wet bescherming dient te genieten voor het melden van misstanden. Deze bescherming zou kunnen volgen op grond van de Wet bedreigde getuige (5 september 2002, SB 2002 no 70). “Ook zal de klokkenluiderswet procedureregels moeten bevatten en een instantie die de gegevens van de klokkenluider verzamelt, verwerkt, beoordeelt op correctheid en volledigheid. Dit, zodat geadviseerd kan worden voor het opstarten van een politioneel onderzoek.” Baidjnath Panday vindt een eventuele financiële compensatie niet relevant, “tenzij er verwachtbare schade is bij het doen van de melding”.
 
Starnieuws Netwerk Suriname

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.