Advocaten in Suriname woedend op minister Van Dijk-Silos

PARAMARIBO - Advocaten zijn ziedend op en ontzettend teleurgesteld in minister van Justitie en Politie Jennifer van Dijk-Silos. Zij heeft vanmorgen bij de start van de Beroepsopleiding Advocatuur, advocaten op laakdunkende manier besproken.
 
Deken van de Orde van Advocatuur Harish Monorath meent dat de bewindsvrouwe haar boekje te buiten is gegaan en een verkeerde snaar heeft geraakt bij het willen overbrengen van haar boodschap. Van Dijk- Silos sprak over vermeende wantoestanden en slecht functioneren binnen de advocatuur. Het beroep is volgens haar aan het verloederen. Advocaten nemen ereregels niet in acht.
 
De minister stelde dat steeds meer advocaten bij hun beëdiging ervoor kiezen om de belofte af te leggen in plaats van de eed. Mogelijk gaan zij er vanuit dat de belofte bij het doen van onacceptabele handelingen, minder zwaar is. Ongeacht waarvoor er wordt gekozen, moeten de ereregels worden nageleefd, waarbij het afleggen van de eed of belofte een norm is waarnaar men moet leven, sprak ze.
 
Van Dijk-Silos zei dat ze veel negatieve zaken heeft meegemaakt toen cliënten afkomstig van een andere advocaat zich bij haar aanmeldden. Dit zou haar aan het denken hebben gezet. Het is volgens haar ook een reden waarom zij zich nooit heeft opgegeven als lid van de advocatenorganisatie. “Ik wilde me niet verlagen tot banale campagnes om voorzitter te zijn. De manier waarop je kapor wordt gemaakt. Jullie komen er pas en moeten bewust zijn van wat er gebeurd. De advocatuur, die altijd gezien werd als een ereberoep, verloederd”,  gaf ze de 55 studentstagiaires mee, die zich hebben ingeschreven voor de opleiding.
De Justitieminister verwees verder naar een advocaat van wie bekend is geworden dat hij duizenden Amerikaanse dollar heeft verduisterd van een cliënt. “Ik ben benieuwd als men deze advocaat afschrijft van het tabloid. Men doet het niet, terwijl het beroep een ereberoep is.” Het niet nemen van sancties wanneer het nodig is, is volgens haar er mede de oorzaak van dat het beroepsniveau verlaagd wordt. “De advocatuur moet niet meer gezien worden als een sociaal vangnet van mislukte juristen”, ging ze verder.
 
Verbaasd over deze uitspraken, verlieten behalve de Raad van bestuur van de orde van advocaten de zaal, maar ook de waarnemend President van het Hof. Monorath zegt dat de start van de opleiding een dag van vreugde zou moeten kenmerken, omdat de opleiding na 7 jaren weer is aangevangen. Hij vindt het jammer dat Van Dijk-Silos zich op deze manier heeft uitgesproken over de advocatuur, terwijl ze er 18 jaar haar brood aan heeft verdiend. Als er enkelen zijn die in de fout gaan, zijn er nog altijd tientallen die hun werk goed doen, kaatst hij terug. “Ze heeft alles op een hoop en in de fik gegooid.” De uitspraken laat hij over voor haar rekening.
 
GFC Nieuws

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.