Telegraaf: niemand verantwoordelijk gehouden voor schandalen in Aruba

ORANJESTAD — Het Nederlandse dagblad De Telegraaf publiceerde vandaag de reportage ‘De bende rond Mike Eman’ over diverse ‘schandalen’ die de laatste tijd op Aruba speelden, maar waar niemand kennelijk verantwoording voor hoeft af te leggen.
 
Edwin Timmer, correspondent Latijns-Amerika en Mexico, schrijft onder andere over de rellen bij het parlementsgebouw tijdens het behandelen van de CAft-wet afgelopen zomer, de staatsschuld, de geruchten rondom ziektekostenverzekering InsureToStudy voor Arubaanse studenten (2014), werkvergunningen en een aardbeienproject uit 2010. “Aruba telt meer schandalen dan Dividivi-bomen, maar de ministers hoeven niet op het matje te komen. De pers lijkt monddood, het parlement een applausmachine.”
 
Desgevraagd geeft Timmer aan dat hij het nieuws op Aruba nauwlettend volgt en merkte dat de pers nauwelijks aandacht besteedde aan deze zaken. Eind september sprak hij op Aruba met MEP-fractieleider Evelyn Wever-Croes en Jan de Ruijter, voorzitter van Nos Ta Aruba. In het artikel geeft Wever-Croes aan dat het Openbaar Ministerie (OM) op Aruba ‘verziekt’ is. Volgens Timmer wilde het OM niet inhoudelijk reageren op de vraag of men bezig is (geweest) met politieke fraudezaken. Ook heeft hij een e-mailwisseling gehad met premier Mike Eman, maar ook hij wilde niet inhoudelijk reageren. “Ik vind het not done dat de politici op Aruba op deze manier omgaan met de pers”, aldus Timmer, die zelf jaren op het Binnenhof in Den Haag werkte en anders gewend is, zo geeft hij aan.
 
In een eerste reactie zegt AVP-fractieleider Rene Herdé het artikel in De Telegraaf ‘riooljournalistiek’ te vinden. Onderwijs-minister Michelle Hooyboer-Winklaar vindt het artikel gezien de gebruikte bronnen ‘onzin’ en ‘niet geloofwaardig’.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.