Bijna miljoen florin in beslag genomen bij illegale bankiers Aruba

ORANJESTAD — Het Recherche Samenwerkingsteam (RST) heeft in de nacht van 1 november op drie locaties contant geld ter waarde van ruim 900.000 florin in beslag genomen.
 
Ook werden diverse wapens, waaronder een vuurwapen, in beslag genomen. Vier personen zijn gearresteerd en zitten nog altijd vast.
 
Het geld werd aangetroffen bij personen die verdacht worden van illegaal bankieren, ook wel underground banking genoemd. Justitie laat weten dat de actie, die onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) in Aruba stond, verband houdt met een langlopend lokaal onderzoek.
 
Het RST deed, in samenwerking met het Korps Politie Aruba (KPA), de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (Fiod) en de Koninklijke Marechaussee, een inval in een woning in Bushiri en twee supermarkten in de Santa Helenastraat en Caya Ritmo. Amigoe schreef maandag over de RST-inval in supermarkt Harmony in de Santa Helenastraat. Justitie vermoedt dat deze supermarkten als dekmantel dienden voor underground banking. Bij doorzoeking van de genoemde locaties zijn het geld en de wapens gevonden.
 
Het OM laat weten dat het om ruim 900.000 florin gaat in verschillende valuta. De vier verdachten zijn twee mannen van respectievelijk 36 en 47 jaar oud en twee vrouwen van 36 jaar en 39 jaar oud. Zij worden ervan verdacht dat zij zich bezig houden met underground banking en mogelijk het witwassen van crimineel verkregen geld. Zij zijn alle vier in preventieve hechtenis gesteld. Er is een vervolgonderzoek begonnen naar de herkomst van het geld.
 
Illegaal bankieren
 
Illegaal of zwart geld kan niet zonder vraagtekens en alarmsignalen naar een reguliere bank gebracht worden. Het criminele geld moet daarom buiten officiele kanalen blijven tot het is witgewassen. Een illegale bank kan voor bijvoorbeeld drugssmokkelaars, terroristen en mensenhandelaren als tussenpersoon fungeren en het geld via koeriers en informele netwerken verplaatsen en mogelijk ook witwassen.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.