Onderzoek naar dood Mitch Henriquez afgerond

DEN HAAG — Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft deze week het onderzoek ontvangen dat de Rijksrecherche deed naar de dood van Mitch Henriquez. Het is in dit stadium nog niet te voorspellen wanneer de resultaten openbaar worden gemaakt.
 
“We hebben het proces-verbaal van de Rijksrecherche begin deze week ontvangen”, bevestigt perswoordvoerder Isle de Heer van het OM in Den Haag. "Het onderzoek ligt nu ter beoordeling van de rechter-commissaris, die zal bekijken of het onderzoek voldoende informatie geeft of dat er nog vragen onbeantwoord zijn, zodat extra onderzoek nodig is.” De rechter-commissaris neemt die beslissing op een zogeheten regiezitting, maar die is op dit moment nog niet gepland. Een termijn waarop de zitting plaatsvindt, kon De Heer nog niet geven.
 
De Rijksrecherche hoorde de afgelopen maanden tientallen getuigen over de dood van Henriquez. De 42-jarige Arubaan werd op 27 juni aangehouden tijdens een festival in het Zuiderpark in Den Haag, verloor het bewustzijn en overleed een dag later in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie maakte eerder bekend dat Henriquez overleed als het gevolg van een zuurstoftekort, dat waarschijnlijk het gevolg was door het optreden van de politie. De vijf betrokken politieagenten gelden daarom als verdachten in deze zaak.
 
De dood van Henriquez was aanleiding voor protesten die uitliepen op rellen in de Haagse Schilderswijk. De volkswoede werd aangewakkerd door een ongelukkige blunder van het OM. Die maakte kort na het overlijden bekend dat Henriquez in de politiebus onderweg naar het bureau ‘onwel’ was geworden. Op videobeelden van omstanders is echter duidelijk te zien dat Henriquez al bewusteloos was toen hij de politiebus in werd gedragen door agenten.
 
Ook in Aruba was de verontwaardiging groot, maar het kwam niet tot rellen. De familie van Henriquez speelde hierbij een rol door tot kalmte te manen en vooral de nagedachtenis aan hun dierbare niet te bezoedelen. Ze spraken zich ook uit tegen het geweld en de rellen in de Schilderswijk. Wel hoopt de familie dat de betrokken agenten zich straks voor de rechter moeten verantwoorden.
 
Bij de arrestatie van Henriquez werd door de politie een nekklem toegepast om hem onder bedwang te krijgen. Het gebruik van deze techniek kwam na zijn overlijden in het ziekenhuis in opspraak. Activist Frank van der Linde eiste in een kort geding tegen het ministerie van Veiligheid en Justitie een verbod op het toepassen van de nekklem. Advocaat Willem Jebbink stelde vooraf aan het kort geding: “Een nekklem is precies de techniek die moet worden toegepast als je iemand wilt wurgen. De dood van Mitch Henriquez toont aan hoe enorm gevaarlijk dit middel is. De politie heeft meer dan genoeg andere geweldsmiddelen om arrestanten naar een bureau over te brengen.” De rechter wees de eis voor een verbod 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.