Vijf jongeren aan het werk via Lei di Bion

WILLEMSTAD — De wet Bion, die vorig jaar werd goedgekeurd door de ministerraad en is bedoeld om de jeugdwerkloosheid aan te pakken, blijkt in de praktijk nauwelijks vruchten af te werpen.
 
Het project ‘1000 jongeren aan het werk’ doet dat volgens minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid & Welzijn (Soaw) wel.
 
Via de Lei di Bion hebben vijf jongeren werk gekregen. Aan het traject 1000 jongeren aan het werk nemen inmiddels 218 jongeren deel. Dat antwoordde de minister tijdens de begrotingsbehandeling in de centrale commissievergadering van het parlement. Het traject is in mei van dit jaar van start gegaan en er doen twaalf bedrijven aan mee. Ze betalen het materiaal, transport en een maaltijd voor de jongeren die bij hen geplaatst worden. Conform de bijstandsverordening ontvangen de jongeren een overbrugging van een jaar aan onderstand. Het traject duurt voorlopig twee jaar en kost de overheid 1,6 miljoen gulden.
 
1000 jongeren aan het werk is succesvoller dan de Lei di Bion. Die laatste biedt alleen subsidie aan werkgevers en vrijstelling van de afdracht van sociale premies voor nieuwe arbeidsplaatsen. Tot nu toe hebben vijf jongeren via deze Lei di Bion bij vijf verschillende bedrijven een baan gekregen voor in ieder geval een half jaar. Het merendeel van de huidige jongeren die niet meer naar school gaan, kampt met een achterstand op de arbeidsmarkt. Die was veel groter dan voorzien, zo meldt de minister. Met het traject 1000 jongeren aan het werk krijgen zij een kans om werkervaring en arbeidsethos op te doen, zodat hun kansen op een echte baan vergroot worden.
 
 
Onderstand
 
Voor wat betreft het aantal mensen met onderstand zei de minister dat dit aantal aan het einde van dit jaar weer gestegen zal zijn tot ongeveer 6000. Dat is hetzelfde aantal als in 2003. Het merendeel is nauwelijks meer bemiddelbaar. Onder hen bevinden zich veel mensen met grote schulden, die gesaneerd moeten worden. In Nederland bestaat daarvoor de schuldsaneringsregeling. Het ministerie van Soaw is bezig met het formeren van een beleid voor een dergelijke regeling.
 
Tayer Soshal
 
De cliënten van de sociale werkplaats op Sta. Martha hebben een compensatieverhoging ontvangen van 150 gulden per cliënt. Afgelopen jaar eisten zij een loonsverhoging, maar in hun geval is er geen sprake van verhoging van het minimumloon. “Deze cliënten zijn geen werknemers conform de regeling voor de arbeidsmarkt, maar wel hebben we de compensatie verhoogd, opdat ze iets meer te besteden hebben voor hun levensonderhoud”, aldus Larmonie-Cecilia.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.