Nieuwe wet- en regelgeving huurwoningmarkt

KRALENDIJK — De wetgeving op het gebied van de huurwoningmarkt op Bonaire wordt aangepast. Het Bestuurscollege deed daarvoor in 2013 een verzoek aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
 
Er ligt nu een wetsvoorstel klaar dat een impuls zal geven aan de huurwoningmarkt op het eiland.
 
Op 19 en 20 oktober hielden het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) en het ministerie een werkconferentie voor de consultatie over het wetsvoorstel ‘Maatregelen huurwoningmarkt Caribisch Nederland’. Naast het OLB waren ook Fundashon Cas Bonairiano (FCB) en de huurcommissie betrokken bij de conferenties.
 
Inmiddels hebben er vier werkconferenties op Bonaire plaatsgevonden waar verschillende partijen met elkaar gesproken hebben over de manier waarop de wet- en regelgeving er in de toekomst uit zou moeten zien. Tijdens de laatste bespreking, vorige week, schoven ook de vereniging van makelaars en de ondernemersvereniging van Bonaire (BBE) aan. Ook heeft BZK het wetsvoorstel aan de Eilandsraad gepresenteerd.
 
De bestaande wetgeving dateert uit 1939 en is daarmee niet meer van deze tijd. Zo worden maximale huurprijzen nog steeds vastgesteld op basis van de oorspronkelijke bouwkosten. Volgens deze wet is het niet verplicht om te kijken naar de marktwaarde en/of de kwaliteit van de woningen.
 
De nieuwe wet legt de kaders voor huurprijzen, huurverhogingen of verlagingen, en procedures voor de huurcommissie vast. Ook werd tijdens de laatste bespreking de mogelijkheid voor tijdelijke huurcontracten in het wetsvoorstel verruimd. Tevens biedt deze meer mogelijkheden voor lokaal maatwerk. Zo zullen huurprijsgrenzen en de percentages voor huurverhogingen niet in Den Haag maar op Bonaire worden vastgesteld middels eilandverordeningen. Voor het uitwerken van deze verordeningen biedt BZK het komende jaar ondersteuning aan het OLB. In het kader hier van worden opnieuw werkconferenties georganiseerd. Ook zal er vanuit de overheid de nodige voorlichting en communicatie worden verzorgd over de nieuwe wet- en regelgeving.
 
De nieuwe wet kan, na goedkeuring door het parlement, in 2017 in werking treden.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.