Vergunning aanvragen Aruba alleen vanuit buitenland

ORANJESTAD — Het verlengen van een vergunning voor toeristisch verblijf gaat 500 florin kosten. En bij de eerste aanvraag voor een verblijfs- of werkvergunning moet de betreffende persoon in het buitenland zijn.
 
De regels rondom vergunningen worden aangescherpt en strenger nageleefd.
 
Door een Ministerraad Besluit (MB) moet nu worden betaald om het verblijf als toerist te verlengen. Dat schreef Amigoe eerder deze maand naar aanleiding van een gesprek met Immigratie-minister Benny Sevinger. Het voorstel is een bedrag van 500 florin, maar dit moet nog in de wet worden vastgelegd, laat de adviseur van de minister, Frederic Every, weten.
 
Bij het indienen van een eerste aanvraag voor een verblijfs- en werkvergunning moet de garantsteller of het bedrijf kunnen aantonen dat de persoon voor wie een vergunning wordt aangevraagd, in het buitenland is. Dat stond altijd al in de wet, maar daar moet Dimas strenger op controleren, is het beleid van de minister. Op het moment dat de vergunning is uitgegeven, kan de persoon voor wie de vergunning is aangevraagd, Aruba weer binnen komen. Vóór de uitgifte kan dit niet, benadrukt Every. Als de persoon niet in het buitenland verblijft, wordt de aanvraag niet verwerkt door Dimas.
 
“Er zijn geen uitzonderingen”, laat Every desgevraagd weten. “Het geldt ook voor personen met een Nederlands paspoort bij de eerste aanvraag.” Men mag wel op het eiland zijn gedurende de tijd van legaal verblijf op Aruba, bijvoorbeeld 30 of 180 dagen, maar in diezelfde tijd mag er niet een aanvraag ingediend worden.
 
Er zijn verschillende redenen voor het MB. Onder andere het verscherpen van procedures, het tegengaan van illegaal verblijf, het moeilijk maken voor een toerist om hier te werken en daarmee ook voor de werkgever en het verminderen van ‘ongewenste situaties die Aruba nu meemaakt’. “Het verscherpen van maatregelen alleen lost de huidige situatie niet op. De lokale gemeenschap en bedrijven moeten ook goed burgerschap tonen tegen illegale activiteiten en ongewenste situaties die ten nadele zijn van de Arubaanse gemeenschap en onze goedgezinde gasten”, aldus Every.
 
Amigoe
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.