Wetsvoorstel Kinderopvang voor kwaliteit en veiligheid

ORANJESTAD — Als het wetsvoorstel kinderopvang aangenomen wordt, moeten alle kindercentra, die vijf of meer kinderen in de leeftijd van 6 weken tot en met 12 jaar opvangen, voldoen aan de vergunningsplicht.
 
Opvangcentra moeten gekwalificeerd personeel in dienst hebben, beschikken over een binnen- en buitenruimte, een schriftelijk contract met daarin rechten en plichten afsluiten met ouders, voorzien in een klachtenregeling en een oudercommissie in het leven roepen.
 
Het centrum mag maximaal 14 uur per dag geopend zijn, met uitzondering van een 24-uurs opvang. Kinderen mogen maximaal 12 uur worden opgevangen, langer is niet verantwoord, aldus de regering. De opvang moet zorgen dat elke werkdag minstens twee personeelsleden, waaronder een begeleider, aanwezig zijn. Ook staat het maximaal aantal kinderen per begeleider opgesomd in het wetsvoorstel. Het minimumaantal begeleiders is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Hoe jonger, des te meer begeleiders. De jongste groep, van 6 weken tot 1 jaar, hebben ministens één begeleider per zes kinderen. Vanaf 6 jaar moet minstens één begeleider per zestien kinderen aanwezig zijn. Vanuit de overheid wordt een zogenaamd register opgesteld, een overzicht van alle opvangcentra.
 
Overgang
 
Met de wet wil de regering de ongebreidelde groei van kinderopvang tegengaan en tot veilige, kindvriendelijke en ontwikkelingstimulerende kinderopvang komen. Reeds bestaande kindercentra krijgen twaalf maanden de tijd, na het in werking treden van de wet, om te voldoen aan alle nieuwe eisen.
 
Controle
 
Vooralsnog komt het toezicht te liggen bij de Onderwijs-inspectie. Een zogenaamde budget-neutrale keuze van de overheid. De onderwijsinspecteurs die de kindercentra gaan controleren, kunnen boetes opleggen tot maximaal 25.000 florin per overtreding.
 
Hogere tarieven
 
Aan het verhogen van de kwaliteit hangt wel een kostenplaatje. In de memorie van toelichting staat te lezen dat de regering zich ervan bewust is dat de verhoging van de kwaliteit in een aantal gevallen leidt tot een verhoging van de kosten. Maar ook dat die kostenverhoging en de daarmee gepaard gaande verhoging van tarieven slechts ‘geleidelijk kan plaatsvinden’. Volgens de regering hangt de kostenverhoging voornamelijk af van de te stellen kwaliteitseisen. Door die eisen ‘na overleg met de betrokken sector’ op te stellen in een ‘handleiding kwaliteitseisen’, hoopt de regering tot een ‘realistisch niveau van kwaliteitseisen’ te komen die ook ‘financieel haalbaar’ zullen zijn.
 
Behandeling
 
Al jaren wordt gepleit voor een wettelijke regeling voor kinderopvang. Daartoe werden ook al eerder wetsvoorstellen gemaakt die het niet haalden. De laatste versie, gebaseerd op de Nederlandse regeling, ging niet op voor de lokale situatie, aldus Onderwijs-minister Michelle Hooyboer-Winklaar. Sinds vorige week vrijdag ligt het nieuwe wetsvoorstel bij de Staten. Een datum voor de Openbare Vergadering (OV) waarin het wetsvoorstel behandeld wordt, is nog niet gepland. Statenvoorzitter Marisol Lopez-Tromp laat desgevraagd aan Amigoe weten dat het wetsvoorstel gisteren is besproken in de centrale commissie. De parlementariërs verdiepen zich nu eerst in de aangeleverde wet en krijgen de tijd om hun vragen te formuleren. “De leden dienen hun digitale vragen aan de regering uiterlijk aanstaande vrijdag in.”
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.