Klachten tegen rechters bij Hof van Justitie

PARAMARIBO - Het Hof van Justitie (HvJ) dient meteen aan de slag te gaan met de klachten die de afgelopen jaren zijn ingediend tegen rechters.
 
De vrijdag ingevoerde gedragsregels tegen rechters zijn een bevestiging van de wettelijke regelgeving in het Surinaams Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering die op dat stuk al bestond.
 
Rechtzoekenden Stanley Brug en Mahin Jankie kijken uit naar de praktische toetsing van de gedragsregels tegen rechters.  Zij hopen dat het hof hun klachten meteen oppakt en misstanden bij de rechtsspraak onderzoekt. Diverse rechters zouden daarin een prominente rol hebben gespeeld. Zo hebben ze duidelijk de onpartijdigheid die van hen verwacht wordt, terzijde geschoven, elkaar beschermd en zou er sprake zijn van politieke verwevenheid van rechters.
 
Brug zoekt sinds 1989 zijn recht via de rechter in een zaak van koop- en verkoop van grond in Commewijne. Hij heeft diverse malen een document van bijna vijfhonderd pagina's naar De Nationale Assemblee en president Desi Bouterse gestuurd waarin ten minste acht rechters bij naam en toenaam genoemd worden voor hun dubieuze rol, maar daar is niets positief voor hem uit gekomen.
 
Jankie heeft zich sinds 1999 vastgebeten in onder meer de Toescheidingsovereenkomst en beslag op verkoop van de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB). Ten minste twee rechters zouden een dubieuze rol hebben gespeeld bij de in zijn nadeel uitgevallen uitspraken.  In 2007 had Jankie beslag laten leggen op de NOB. Jankie heeft toen de bank op de veilig gekocht, maar dit is later door de rechter teruggedraaid.
 
De twee rechtzoekenden juichen beide toe dat de rechterlijke macht nu nader uitgewerkte gedragsregels heeft. Ze zien dat als een uitkomst van de jarenlange strijd die zij en andere rechtzoekenden, onder wie Robert Hewitt, Inder Raghoebarsingh en Swami Roberts leverden en leveren tegen misstanden bij de rechtspraak.
 
Bron: De Ware Tijd

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.