Intern onderzoek naar mogelijke fraude AZV Aruba

ORANJESTAD — Uitvoeringsorgaan AZV is nog bezig met een onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden bij declaraties van bepaalde specialisten.
 
“Het UO (AZV, red.) acht op dit moment geen reden aanwezig om aangifte te doen (…), omdat nog niet is komen vast te staan dat specialisten (financieel) voordeel hebben behaald ten koste van het AZV-fonds.”
 
Hiermee reageert AZV desgevraagd op de kwestie van artsen die met declaraties zouden hebben gesjoemeld. Begin deze week deed oud-minister van Volksgezondheid, Booshi Wever, aangifte bij het Openbaar Ministerie (OM) tegen onder meer twee specialisten. De fraude waar Wever in de aangifte naar verwijst, heeft zich volgens hem voorgedaan in gevallen waarbij medisch specialisten voor elkaar waarnamen bij kortdurende afwezigheid. Wever denkt dat de betreffende specialisten voor verrichtingen tijdens waarneming tweemaal geld inden.
 
In de aangifte wordt ook AZV-directeur Anco Ringeling genoemd als één van de personen die, naast Volksgezondheid-minister Alex Schwengle, ‘deze zaak trachten te verdoezelen’. Hierop reageert AZV droog: “Het staat elke burger vrij aangifte te doen bij het OM. Het OM beslist of zij voldoende aanleiding ziet om tot vervolging over te gaan.”
 
Forensisch onderzoek
 
AZV legt uit dat door een extern bedrijf forensisch onderzoek is gedaan naar mogelijke onregelmatigheden in de periode 2012 en 2013. Het onderzoek richtte zich vooral op de specialismen chirurgie, gynaecologie en oogheelkunde. De onderzochte specialisten hebben bevestigd dat waarnemingen vaak met ‘gesloten beurs’ gingen, niet ongebruikelijk voor onderlinge waarneming bij artsen. Dat ging als volgt: de vrijgevestigde specialist declareerde voor ‘zijn’ patiënten (voor wie hij in het bezit was van de verwijsbrief van de huisarts). Ook al had hij, in het geval van waarneming door een collega in dienst van het ziekenhuis, de gedeclareerde verrichting niet zelf uitgevoerd. Behandelde de vrijgevestigde specialist tijdens waarneming patiënten van zijn ziekenhuiscollega, dan werd hiervoor geen declaratie ingediend bij AZV. De geldwaarde van niet uitgevoerde, maar wel gedeclareerde verrichtingen zou volgens de betreffende specialisten in evenwicht zijn met de wel uitgevoerde. maar niet gedeclareerde verrichtingen. Het forensisch onderzoek wees echter uit dat het evenwicht niet helemaal in balans was.
 
Het proces van afwikkeling van de bevindingen is nog gaande. “Pas als dit helemaal is afgerond, met name nadat de betreffende specialisten hebben kunnen reageren op de teruggevorderde declaraties en alsnog de wel uitgevoerde, maar nog niet gedeclareerde verrichtingen hebben ingediend, kunnen definitieve conclusies worden getrokken.” AZV wil niet vooruitlopen hierop en kan dus ook nog geen uitspraken doen over de declaratiebedragen waar het om gaat.
 
Nieuwe richtlijn
 
De betreffende specialisten hadden mondelinge of schriftelijke afspraken met het bestuur van het ziekenhuis over deze wijze van waarnemen. Zij hebben volgens AZV echter niet kunnen aantonen hierover (in het verleden) met de zorgverzekeraar afspraken te hebben gemaakt. De huidige AZV-directie was bovendien niet bekend met deze wijze van waarneming en declareren. De zorgverzekeraar vindt waarneming met gesloten beurzen ‘onvoldoende transparant en moeilijk te controleren’. “Bovendien geeft het een vertekend beeld van de werkelijke productie per specialist.” De zorgverzekeraar stuurde daarom begin september een instructie aan specialisten waarin uitgelegd wordt hoe AZV wil dat waarnemingen gedeclareerd worden. “Deze instructie is niet met terugwerkende kracht ingegaan, maar ingaande de datum van de instructie”, benadrukt de zorgverzekeraar. Uitgangspunt is dat elke specialist declareert wat hij of zij zelf heeft uitgevoerd.
 
Terugvordering
 
Niet uitgevoerde, maar wel gedeclareerde verrichtingen (bij waarneming) zijn ondertussen door AZV teruggevorderd. Tegelijkertijd hebben specialisten negentig dagen de tijd gekregen om wel uitgevoerde, maar niet gedeclareerde verrichtingen alsnog te declareren.
 
Amigoe
 
Related article:
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.