Wet Infectieziekten jaren veertig Suriname moet worden vernieuwd

PARAMARIBO - De Surinaamse wet op infectieziekten die dateert van de jaren veertig, moet worden vernieuwd. De wet regelt onder andere de meldingsplicht voor deze ziekten en maatregelen die de overheid kan nemen om de bevolking tegen besmettelijke ziekten te beschermen.
 
Clif Joedanath Misier, artsvoorlichter bij de Dienst Dermatologie, benadrukt de noodzaak van aanpassing van de wet, omdat er door de jaren heen infectieziekten zijn bijgekomen.
 
De huidige wet is alleen van toepassing op de in de wet genoemde infectieziekten, die in drie groepen worden verdeeld. In de eerste groep komen de geslachtsziekten voor die zeer dodelijk zijn. In de wet zijn slechts de ziekten syfilis, gonorroe, Ulcus molle (ziekte van Ducrey), lymphogranuloma venereum en granuloma venereum opgenomen. De laatste twee zijn intussen zeldzame geslachtsziekten geworden. Volgens de wet is de geneeskundig inspecteur bevoegd om onder vermelding van plaats, dag en uur, personen op te roepen om te worden onderzocht of om aanwijzingen te ontvangen voor behandeling.
 
Het gaat onder andere om mensen van wie het vermoeden bestaat dat zij aan een geslachtsziekte lijden en een gevaar vormen voor verspreiding. Misier hoopt dat de parlementaire commissie Volksgezondheid in de komende tijd ook aandacht zal besteden aan deze verouderde wetgeving. Hij merkt op dat in elk geval voor hiv en aids een meldingsplicht moet gelden. Nu zijn mensen niet verplicht om zich te laten testen voor infectieziekten die niet zijn opgenomen in de wet. "De commerciële sekswerkers bijvoorbeeld zijn niet verplicht om zich te laten testen. Het is bijvoorbeeld de bordeelhouder die ervoor zorgt dat ze zich laten onderzoeken."
 
De Ware Tijd

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.