CAft bekritiseert ontwerpbegroting 2016

ORANJESTAD — De economische groei voor 2016 wordt overschat. De verwachte stijging van de overheidsinkomsten is ‘niet realistisch, onvoldoende onderbouwd en daarmee niet toetsbaar’.
 
In 2016 wordt, ondanks afspraken, niks bespaard op overheidspersoneel en stijgen de overheidskosten. Deze kritiek op de ontwerpbegroting 2016 staat in het advies van het College Aruba financieel toezicht (CAft) dat gisteren openbaar werd gemaakt.
 
De overheid moet van het CAft bovendien zo snel mogelijk de Arubaanse Bestedingsbelasting (ABB) invoeren. Deze belasting moet volgend jaar zorgen voor 50 miljoen aan extra overheidsinkomsten. Het CAft adviseert verder een post van 13 miljoen florin op te nemen in de begroting voor onvoorziene tegenvallers. Zonder aanpassing van de huidige ontwerpbegroting komt het financieringstekort in 2016 uit op 2,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp), ofwel 148 miljoen florin. Hiermee wordt de vastgestelde tekortnorm van 2,0 procent met zo’n 45 miljoen florin overschreden.
 
Inkomsten
 
De raming van de totale belastingopbrengsten laat in 2016 een stijging zien van 82 miljoen florin. Het CAft twijfelt aan deze raming ‘aangezien het om incidentele ontvangsten uit achterstanden gaat, die (…) afnemen en opdrogen’. Oplossingen om de overheidsfinanciën te ‘verduurzamen’ moeten volgens het CAft niet alleen aan de inkomstenkant worden gezocht, maar juist ook aan de uitgavenkant met name in de beheersing van personeelskosten.
 
Personeelszorgen
 
Volgens het meerjarig kader 2014-2018 moet komend jaar 90 miljoen florin worden bezuinigd op overheidspersoneel. In 2016 wordt echter geen enkele besparing op het gebied van personeel gerealiseerd, begrijpt het College uit de ontwerpbegroting. Het CAft maakt zich dan ook zorgen over deze ‘sterke neerwaartse bijstelling’. Voor de jaren 2017-2020 worden in het nieuwe meerjarige kader ook fors minder besparingen verwacht. Het College wil daarom op korte termijn duidelijkheid van de regering, hoe deze denkt de ‘autonome kostengroei’, met name op het gebied van personeel, structureel in te kunnen dammen.
 
Economische groei
 
De Arubaanse economie is in 2014 met 1,1 procent gegroeid en zal naar verwachting dit jaar met 2,4 procent groeien. In de begroting 2016 wordt uitgegaan van een nominale economische groei van 3,8 procent, een schatting van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) begin dit jaar. CAft adviseert echter om uit te gaan van een behoedzamere economische groei van 3,5 procent in 2016, op basis van een recente groeiprognose van de Centrale Bank Aruba (CBA).
 
Het IMF voorspelt voor dit jaar een groei van de wereldeconomie van 3,3 procent, een fractie minder dan het groeicijfer van 2014 (3,4 procent). Voor 2016 wordt een sterkere groei verwacht van 3,8 procent. Volgens het CAft is met name de groei in de Verenigde Staten van belang voor Aruba. De groeiprognose voor de Amerikaanse economie is dit jaar 2,5 procent en voor volgend jaar 3,0 procent.
 
Te laat
 
Volgens de wet moet de Landsbegroting van het komende jaar uiterlijk op de eerste dag van september aan de Staten aangeboden worden. Die streefdatum is echter nog nooit gehaald. Dat de Staten al wel in het bezit waren van een verkorte conceptbegroting 2016 noemt het College ‘een aanzienlijke verbetering ten opzichte van het vorige jaar’. De begroting voor 2016 moet uiterlijk op 15 december van dit jaar goedgekeurd worden.
 
Financiën-minister Angel Bermudez reageerde niet direct op een verzoek om reactie.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.