Nationale gedragscode in schoolgids in Aruba

ORANJESTAD — De Nationale Gedragscode Onderwijs, die moet bijdragen aan een veilig schoolklimaat, wordt voor de kerstvakantie aan ouders en leerlingen bekendgemaakt.
 
Deze gedragscode wordt volgend schooljaar 2016-2017 opgenomen in de schoolgids van alle scholen.
 
Voordat de gedragscode aan de ouders en leerlingen bekendgemaakt wordt, moeten de hoofden van scholen hun medewerkers informeren over de vastgestelde code, daarna worden ouders en leerlingen op de hoogte gesteld.
 
Uitgangspunten
 
In de code staat bijvoorbeeld waar de schoolgids inhoudelijk aan moet voldoen. Daarnaast komen verschillende onderwerpen aan de orde zoals regels school en bestuur, gewenst en ongewenst gedrag, nazorg en veiligheid. Bij al die onderwerpen staat vermeld hoe te handelen. Bij ongewenst gedrag bijvoorbeeld geldt voor scholen: ‘onderwijsgevenden accepteren diversiteit, gebruiken positieve taal, tonen respect voor zichzelf en voor iedereen zonder discriminatie, intimidatie, agressie, vernieling of bedreigingen’. Voor leerlingen en ouders geldt hetzelfde minus het accepteren van diversiteit. Onder het kopje bestuur staat niets ingevuld. De gedragscode verwijst ook naar een aantal punten uit het handboek ‘Veilige School’.
 
In oprichting
 
Als het om klachten en meldingen gaat, geldt voor alle partijen dat gehandeld dient te worden volgens de geldende procedure. Verwezen wordt naar het zogenaamde stroomschema in de gedragscode met het daarbij behorende stappenplan uit het Veilige School-handboek. Eén van de laatste stappen is de mogelijkheid om contact op te nemen met de klachtencommissie of voor leerkrachten de beroepscommissie. Desgevraagd geeft Onderwijs-minister Michelle Hooyboer-Winklaar aan dat deze commissies nog moeten worden opgericht. “Daar wordt nu aan gewerkt.”
 
Moreel
 
De gedragscode staat onder andere in relatie tot het Internationaal Verdrag Inzake de Rechten van het Kind, het Integraal Jeugdbeleid, rapporten van Unicef, Veilige school, bestaande protocollen, reglementen en huisregels en een universele set van zes morele waarden. Winklaar: “De gedragscodecommissie kwam voor die waarden uit op: betrouwbaarheid, respect, verantwoordelijkheid, rechtvaardigheid, zorgzaamheid en burgerschap.”
 
Samenwerking
 
De gedragscode is ondertekend door het ministerie van Onderwijs en Gezin, het ministerie van Justitie, Directie Onderwijs, lerarenvakbond Simar, stichting Fundacion Respeta Mi, Telefon pa Hubentud, Tienda di Educacion (TDE), Dienst Publieke Scholen (DPS), Stichting Katholiek Onderwijs Aruba (Skoa), Stichting Protestants Christelijk Onderwijs Aruba (SPCOA), Stichting Middelbaar Onderwijs Aruba (Smoa), Stichting Educacion Profesional Basico (EPB) en Instituto Pedagogico Arubano (IPA). Zij werkten in de gedragscodecommissie de afgelopen maanden gezamenlijk aan dit protocol en zetten deze samenwerking volgend jaar voort om daar waar nodig aanpassingen te kunnen doorvoeren.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.