OM schenkt aandacht aan Herstelrecht (Restorative justice)

WILLEMSTAD - Het is deze week de “Internationale week van Restorative Justice” met als centrale thema dit jaar “Inspireren tot Innovatie”. Ook het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao staat stil bij deze benadering.
 
Het OM voert al langer dan een jaar een beleid waarin het toenemend onderzoekt hoe daders in de gelegenheid kunnen worden gesteld om, mits het slachtoffer dat wenst, het slachtoffer te ontmoeten. Wetenschappelijk onderzoek wijst namelijk uit dat dit effectief kan zijn voor wat betreft herhaling maar ook in de traumaverwerking van het slachtoffer.
 
Er bestaan nog misverstanden op Curaçao over dit fundamenteel nieuw proces. Zo is het niet bedoeld om onder de straf uit te kunnen komen, of om alleen excuses aan te bieden. Het is veel meer dan dat. Het is een gemeenschappelijk proces samen met de familie van het slachtoffer maar ook de eigen familie. Het beperkt zich niet tot het bieden van verontschuldiging maar ook met elkaar tot een plan komen hoe het slachtoffer te helpen. Alvorens hiertoe wordt overgegaan wordt getoetst of het slachtoffer en dader zover zijn. 
 
‘Restorative Justice’, ‘Herstelrecht’ of ‘Hustisia Restorativo Sosial’, is sterk slachtoffergericht en op het nemen van verantwoordelijkheid voor herstel. Restorative Justice vindt plaats naast de mogelijke straf. Het kan voor of na het vonnis plaats te vinden. Toenemend wordt het ook toegepast in het geval van Huiselijk en/of Relationeel Geweld. 
 
Restorative Justice is niet zozeer afhankelijk van de zwaarte van het delict, maar van de kwaliteit van een dader om concreet de geschonden relatie te willen en kunnen herstellen. Dit is een kwestie van persoonlijkheid maar ook hoe de sociale omgeving, bijvoorbeeld de familie of kennissen, dit kunnen stimuleren en in hoeverre iemand daar voor open staat. Soms is het een proces dat jaren duurt. De dader moet de daad hebben bekend en er dient een aanwijsbaar slachtoffer te zijn dat toestemt.
 
In dit nieuw beleid dat het Openbaar Ministerie is opgestart wil het de komende jaren zich meer gaan richten op informatievoorziening aan de samenwerkende instanties zoals Reclassering en Bureau Slachtofferhulp, advocatuur, daders, slachtoffers en familieleden. Een belangrijke vraag is 
hoe het nemen van verantwoordelijkheid voor deze vorm van herstel bij daders op Curaçao met evenwichtig beleid kan worden gestimuleerd? En hoe deze benadering lokaal en maatschappelijk meer tot leven te laten komen? 
 
In het kader van het thema Inspireren tot Innovatie van de Restorative Justice vraagt het OM allen op Curaçao, instanties en burgers, om mee te doen in het elkaar inspireren tot zinvolle verandering.
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.