Onderzoeksteam Babel naar Italiƫ voor getuigenverhoor

WILLEMSTAD — Het onderzoeksteam van het Openbaar Ministerie, advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran van verdachten Gerrit Schotte (MFK-Statenlid) en zijn partner Cicely van der Dijs, de rechter-commissaris (RC) en een griffier zijn naar Italië afgereisd voor het horen van drie getuigen in de zaak Babel.
 
Zoals bekend worden zij vervolgd voor onder meer valsheid in geschrifte, witwaspraktijken en ambtelijke corruptie, door het aannemen van giften van de beruchte Italiaanse casinobaas Fransesco Corallo.
 
De zaak werd begin deze maand aangehouden omdat het horen van drie getuigen die in het buitenland wonen, niet heeft plaatsgevonden. Dat gebeurt vandaag in Italië.
 
Het is nog de vraag of het het team gaat lukken om alle drie te horen. De getuige Alessandro La Monica – wettelijk vertegenwoordiger van het bedrijf B+ van Corallo – was onvindbaar, gaf officier Philomijn van Loghten tijdens de afgelopen regiezitting aan. De Britse Metropolitan Police heeft voor het OM onderzoek naar hem gedaan. In Londen werd gezegd dat de getuige Engeland heeft verlaten en dat hij in Italië verblijft. Naar aanleiding hiervan heeft de RC een aanvullend rechtshulpverzoek naar Italië verstuurd om hem daar te traceren en te horen. De Carabinieri, bureau Rome, heeft de getuige echter ook niet kunnen vinden. De officier voegde toe dat La Monica voor zijn werk naar het buitenland zou zijn verhuisd en dat ze het dagvaarden van deze getuige nutteloos vindt. De rechter was het echter met advocaat Sulvaran eens dat de getuige nog vindbaar is en dat meer inspanningen om hem op te sporen voor verhoor op zijn plaats is. Hij moet dus vandaag gehoord worden, maar of de man inmiddels is gevonden is nog onduidelijk.
 
Verder zullen de Italiaanse getuigen Lorenzo Lapi en Arturo Vespignani (beiden eveneens werkzaam bij B+) ook vandaag in Italië gehoord worden. Dit kon op 28 oktober jl. gebeuren, maar volgens het OM was zowel de advocaat als de RC niet bereid hiervoor, ook niet voor een videoverhoor op afstand. Het OM was niet tevreden met de door de advocaat en de RC ingenomen positie, maar het verhoor moest dus tot vandaag worden uitgesteld.
 
Feiten
 
Van der Dijs wordt verdacht van drie strafbare feiten: haar wordt verweten in de periode van 1 januari 2010 tot en met 1 juli 2010 in Curaçao en/of Italië samen met Schotte twee facturen van het bedrijf Vanddis NV valselijk te hebben opgemaakt. Eén factuur voor een bedrag van 140.000 dollar en een ander voor een bedrag van ruim 73.000 dollar. In strijd met de waarheid staat op deze facturen onder meer vermeld dat het bedrijf werkzaamheden heeft verricht voor het Italiaanse bedrijf B+ van Corallo. Tevens wordt Van der Dijs verdacht van het witwassen van ruim 200.000 dollar in de periode 1 januari 2010 tot en met 15 november 2011 in Curaçao, de Verenigde Staten, Zwitserland of Italië. Daarnaast staat ze terecht voor het bezit van zeven zogenoemde jammers (apparaten waarmee het telefoonverkeer verstoord kan worden) op 9 december 2013. Dit is strafbaar conform zowel het Wetboek van Strafrecht als de Landsverordening op de telecommunicatievoorzieningen.
 
Schotte wordt verdacht van vijf strafbare feiten, waaronder drie die hij samen met zijn partner zou hebben gepleegd, namelijk het vervalsen van de twee genoemde facturen, witwaspraktijken in 2010 en 2011 en het bezit van jammers. Daarnaast wordt hem verweten dat hij als ambtenaar geldbedragen van 140.000 dollar en 73.000 dollar van Corallo heeft aangenomen, zodat Corallo en zijn bedrijven begunstigd zouden worden. Dit zou bereikt worden, door Corallo via MFK invloed te geven in de lokale overheid en hem internationaal namens Curaçao aan te bevelen, door hem in een belangrijke (overheids)functie aan te stellen en door hem ook geheime (overheids)informatie te verstrekken. Bovendien staat Schotte terecht voor valsheid in geschrifte op 15 april 2013, namelijk de kennisgeving ‘verlies reisdocument’. In strijd met de waarheid is opgenomen dat het diplomatieke paspoort verloren was geraakt, terwijl dat in de kluis lag bij het bedrijf van zijn partner, oftewel Vanddis NV.
 
Zoals bekend zijn de data 17 en 19 februari onder voorbehoud geprikt voor de voortzetting van de behandeling. Dit wordt een pro-formazitting. Om de vinger aan de pols te houden, heeft de rechter alvast 11 december gekozen als de dag waarop de stand van zaken van het onderzoek wederom besproken zal worden. Alle zittingen vangen aan om negen uur ‘s ochtends.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.