Bezwaar tegen benoeming commissaris ADC

WILLEMSTAD — Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) heeft bezwaar tegen de benoeming, van een door Ben Whiteman voorgedragen kandidaat, als commissaris bij het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC).
 
“De adviseur heeft bezwaren tegen de benoeming, daar het bij deze kandidaat niet (in voldoende mate) is gebleken dat zij over een hbo-werk- en denkniveau, alsmede de nodige toezichthoudende bestuurservaring en kennis beschikt, zoals vastgesteld in de algemene profielschets. Meer specifiek, het is niet duidelijk wat het niveau van de door de kandidaat genoten opleiding bedrijfseconomie is”, zo schrijft SBTNO in een brief gericht aan Whiteman, demissionair minister van Gezondheid.
 
 
Gebrekkige onderbouwing
 
De motivering van Whiteman is daarnaast onvoldoende onderbouwd. Ook is hij in gebreke gebleven door niet te reageren op een verzoek tot nadere informatie. Dat verzoek werd op 22 oktober gedaan en moest uiterlijk 29 oktober binnen zijn, rekeninghoudend met de termijn waarbinnen SBTNO advies dient uit te brengen. Het omvatte onder meer nadere informatie over de periode waarin en de instantie waar de kandidaat de opleiding heeft gevolgd, over de huidige samenstelling van de Raad van Commissarissen van het ADC en over de functie die ze in het verleden heeft vervuld als penningmeester.
 
De vrouwelijke kandidaat, wier naam niet is vrijgegeven, werd op 5 oktober voorgedragen door Whiteman. Uit haar cv blijkt volgens de stichting niet afdoende dat ze aan een bepaald profiel voldoet. “Gelet hierop wordt erop aangedrongen om ieder voornemen te motiveren en daarbij te vermelden ter invulling van welk profiel een kandidaat wordt voorgedragen”, aldus SBTNO.
 
 
Profielschets
 
In oktober 2010 adviseerde de toenmalige adviseur corporate governance, Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab), dat er per overheidsentiteit een specifieke profielschets voor de RvC moest worden vastgesteld. Dit omdat er tot op heden alleen een algemene profielschets bestaat.
 
SBTNO stelt dat er echter concreet rekening moet worden gehouden met de aard en omvang van de bedrijfsactiviteiten, alsook de specifieke risico’s van de betreffende overheidsentiteit. “Gezien het ontbreken van een specifieke schets is de kandidaat beoordeeld op basis van de algemene richtlijnen. De regering wordt echter dringend aanbevolen om op zeer korte termijn alsnog zorg te dragen voor het opstellen van procedureregels, criteria en een specifieke profielschets.”
 
 
Belangenverstrengeling
 
De stichting schrijft daarnaast dat ze niet toetst of er sprake is van belangenverstrengeling. Evenmin behoort het niet tot haar taak antecedentenonderzoek te verrichten. SBTNO benadrukt echter dat er desalniettemin geen sprake van belangenverstrengeling mag zijn bij commissarissen van overheidsentiteiten. “De kandidaat dient voor het aanvaarden van de benoeming zelf aan te geven of hier sprake van is. De regering, dan wel de algemene vergadering van aandeelhouders, kan de kandidaat hiertoe een verklaring laten afleggen.” Een dergelijke verklaring ontbrak echter.
 
 
Zittingstermijn verstreken
 
Uit informatie, die verkregen is uit het Handelregister van de Kamer van Koophandel, is gebleken dat alle huidige commissarissen langer dan drie jaar op die positie zitten. “De zittingstermijn is kennelijk verstrekken”, aldus SBTNO. Volgens de statuten van het ADC worden commissarissen namelijk benoemd voor een periode van drie jaar. De stichting adviseert dan ook minstens drie en maximaal vijf kandidaten te benoemen, die minstens aan de algemene profielschets voldoen.
 
Ook is gebleken dat ADC al langer dan drie jaar een waarnemend directeur heeft. Volgens SBTNO is er zodoende geen sprake meer van een tijdelijk karakter. De stichting adviseert dan ook de werving- en selectieprocedure voor een directeur, waarvan het de bedoeling was die in het najaar van 2012 af te ronden, voort te zetten.
 
Concluderend stelt SBTNO, gezien de summiere informatie, ‘niet anders te kunnen oordelen dan dat er zwaarwegende bezwaren bestaan tegen de voorgenomen benoeming’.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.