Pais komt met voorstel Geschillenregeling op tripartietoverleg

ORANJESTAD - De delegatie van PAIS uit Curacao gaat met een goed gevoel naar Aruba voor wat betreft de besprekingen over de geschillenregeling tijdens het tripartietoverleg Aruba-Curaçao-Sint Maarten dat deze donderdag plaatsvindt op Aruba.
 
De delegatie van Curaçao zal een door PAIS uitgewerkt Rijkswetvoorstel tot inrichting van een Gemeenschappelijke Hof voor Geschillenbeslechting bespreken met Aruba en Sint Maarten.
 
De behoefte aan een regeling van geschillen, heeft reeds in 2010 geresulteerd in de uitbreiding van het Statuut met artikel 12a met de mogelijkheid waarin wordt bepaald om bij rijkswet een regeling voor behandeling van geschillen tussen het Koninkrijk en de landen te treffen.
 
Meer dan 5 jaar na dato, ondanks verschillende dringende verzoeken van de regeringen van de Caribische landen van het Koninkrijk, om een geschillenregeling tot stand te brengen, is nog geen geschillenregeling tot stand gebracht. Door de intensivering van de samenwerking zoals afgesproken in het kader van de staatkundige hervormingen binnen het Koninkrijk en de toename van het aantal landen in het Koninkrijk neemt daarnaast de kans op geschillen tussen de landen toe, terwijl er tegelijkertijd een groter belang is bij een goede en effectieve samenwerking.
 
Volgens Alex Rosaria, fractieleider van PAIS kan het niet langer bij praten blijven. Rosaria: “Wij moeten snel actie ondernemen. Ik hoop dat Aruba, Sint Maarten en Curaçao op één lijn kunnen staan en aan tafel gaan met Nederland om tot een oplossing te komen”. Hij benadrukt dat een geschillenregeling hoort bij democratische grondbeginselen en integriteit van bestuur.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.