Tweede Kamer nodigt alle Isla-partijen uit voor overleg

DEN HAAG — De Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties wil praten met alle relevante betrokkenen bij de discussie over de Isla-raffinaderij.
 
De commissie ontving een brief waarin de Stichting Schoon Milieu op Curaçao een mogelijkheid vroeg om de commissieleden bij te praten over de milieuvervuiling.
 
Al eerder heeft de commissie echter het standpunt ingenomen dat er niet afzonderlijk met partijen over de raffinaderij wordt gesproken, maar alleen tijdens een gezamenlijk overleg met alle betrokkenen. Aanleiding was een verzoek van de regering van Curaçao voor een gesprek met de Tweede Kamer. “Het lijkt me goed als voor- en tegenstanders aanwezig zullen zijn”, zei PvdA-Tweede Kamerlid Roelof van Laar.
 
SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak zei dat hij ook behoefte heeft om te praten over de rol van Nederland. “Er zijn moties aangenomen door de Tweede Kamer, waarin wordt gewezen op een verantwoordelijkheid van Nederland. Ik denk dat het goed is om te praten over de toekomst van de raffinaderij, maar ook over de verantwoordelijkheid van Nederland”, zei hij.
 
Er is nog niet besloten welke partijen allemaal worden uitgenodigd voor het overleg. Bij de commissievergadering waren alleen de PvdA, SP en VVD aanwezig. De andere fracties krijgen het verzoek om aan te geven welke betrokkenen ze nog meer willen uitnodigen. Het overleg wordt geagendeerd in januari, dezelfde maand dat de commissie ook met minister Ronald Plasterk over de Isla vergadert.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.