Behandeling Landsbegroting Aruba 2016 voor eind van het jaar onwaarschijnlijk

ORANJESTAD — Statenvoorzitter Marisol Lopez-Tromp is somber gestemd over het op tijd kunnen behandelen van onder andere de begroting voor het jaar 2016, laat ze vanochtend aan Amigoe weten.
 
“Mede met het oog op het komende reces van het parlement dat op 18 december start.” De begroting 2016 en de zogenaamde Wijzigingsverordening CAft over het jaar 2015 liggen inmiddels wel bij de Raad van Advies (RvA).
 
Dat laatste bevestigt de adjunct-secretaris van de Raad van Advies, Albert Braamskamp, vanochtend aan Amigoe. Hij licht toe dat het advies van het College Aruba financieel toezicht (CAft), behorende bij voornoemde Wijzigingsverordening, nog ontbreekt. Dat betekent dat deze nog niet door de Raad behandeld kan worden. De begroting van 2016 wel.
 
Nieuwe procedure
 
Braamskamp geeft aan dat de Raad geen termijnen heeft voor de behandeling en dus zo snel mogelijk advies uitbrengt over de begroting voor volgend jaar. “Maar dan moet deze eerst weer terug naar de regering voordat het naar het parlement kan. Er moet namelijk eerst een reactie op het advies van de Raad geformuleerd worden door de regering en dat is echt niet binnen een paar dagen gebeurd.” De adjunct-secretaris onderschrijft de somberheid van de Statenvoorzitter: “Het is vreselijk laat aangeboden.” Hij licht toe dat dit mede debet is aan de nieuwe procedure waarbij de stukken eerst bij het CAft moeten worden aangeboden voordat het naar de Raad van Advies kan. “Een vertragende factor.”
 
Terugwerkende kracht
 
Voor de Landsbegroting 2016 geldt dat er niet direct een man overboord is als deze volgend jaar met terugwerkende kracht wordt vastgesteld, maakt de minister van Financiën Angel Bermudez desgevraagd duidelijk. “Dat kan desnoods na de jaarwisseling. Dan is deze nog eerder dan voorgaande jaren.” De Wijzigingsverordening moet wel dit jaar worden behandeld. “In ieder geval moet de Supplementaire begroting 2015 voor 31 december behandeld zijn.”
 
Onder druk
 
Daar zit meteen ook de zorg van de Statenvoorzitter, die al drie brieven vanuit de Staten verzond, waarin zij aandrong op een tijdige aanlevering. Op 18 december gaan de Staten met reces. In die periode wordt ook aan het automatiseringssysteem gewerkt. “Dan gaat het hele systeem plat en dat kan alleen tijdens het reces.” De werkzaamheden gaan volgens haar zeker een week duren. “En net als op de andere eilanden wordt met de kerstdagen niet gewerkt.” Er blijft dus weinig tijd over voor de behandeling van de wijzigingsverordening en of de Landsbegroting als deze al worden aangeleverd voor het reces. “Het kan niet zo zijn dat behandeling door de Staten onder (tijds-)druk plaatsvindt. Dat is niet normaal.”
 
De Landsbegroting en de Wijzigingsverordening zijn niet de enige begrotingen die het parlement moet behandelen. Ook de begroting van Dienst Openbare Werken (DOW), het Tourism Product Enhancement Fund (TPEF), de RvA, het Wegenfonds, die van de Staten zelf en van de Algemene Rekenkamer moeten worden behandeld. De behandeling van die laatste twee staan op de Staten-agenda voor volgende week.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.