Twee oud-politici Bonaire bereiden miljoenenclaim tegen Staat voor

KRALENDIJK - Knoops Advocaten bereidt namens twee oud-politici van Bonaire een miljoenenclaim voor tegen de Nederlandse staat.  
Hij heeft een bericht daarover in de Volkskrant vrijdag bevestigd.
 
In de zogenoemde 'Zambezi-zaak' sprak de Hoge Raad eerder dit jaar politici Ramonsito Booi (68) en Burney el Hage (46) vrij. El Hage was vice-premier van de Nederlandse Antillen en Booi was jarenlang de leider van de UPB, de grootste partij op het eiland.
 
Zij werden zeven jaar lang ten onrechte beschuldigd waren van drugshandel, goudsmokkel, mensenhandel, witwassen, valsheid in geschrifte en corruptie.
 
Volgens advocaat Geert-Jan Knoops toont de Zambezi-zaak aan dat de kwaliteit van de rechtspraak, met name de opsporing en vervolging, in Caribisch Nederland moet worden verbeterd.
 
De Stichting Behoorlijk Bestuur in Bonaire (Fundashon Bon Gobernashon) publiceerde in 2007 een zwartboek dat in 2009 aanleiding gaf tot een grootscheeps onderzoek door het OM en de Rijksrecherche. Er werden invallen gedaan bij de verdachten en veel documenten in beslag genomen.
 
De zaak zorgde voor veel opschudding op het eiland. Booi zou giften hebben aangenomen en onder meer valsheid in geschrifte hebben gepleegd bij de aankoop van een terrein. El Hage zou giften hebben aangenomen in ruil voor vergunningen en samen met zijn echtgenote hypotheekfraude hebben gepleegd.
 
Tot ieders verbazing werd de zaak eerder geseponeerd. De stichting ging daartegen in beroep waarna het onderzoek in 2012 werd hervat.
 
Knoops, die het tweetal al jaren verdedigt, noemde het vervolgonderzoek toentertijd "onwettig" omdat het Hof al in 2010 had besloten dat de zaak moest worden stopgezet. De affaire zou grote persoonlijke schade aan de verdachten hebben gebracht.
 
El Hage stelt in de Volkskrant dat hij en zijn collega zwart zijn gemaakt door politieke tegenstanders die het niet eens waren met de aansluiting van Bonaire bij Nederland die zij bepleitten.
 
 
Related articles:
Hoger beroep Zambezi-zaak in maart
Booi en echtpaar ElHage vrijgesproken
Kritiek advocaten verdediging op OM in Zambezi-zaak
Eis OM 18 maanden tegen Booi in Zambezi-zaak
OM eist Voorwaardelijke straf tegen echtpaar El Hage in Zambezi-zaak
Zambezi-zaak maandag zonder aanklachten corruptie
Uitspraak tussentijds hoger beroep Zambezi-zaak op 21 maart
Hoger Beroep OM tegen beslissing GEA in Zambezi-zaak
Booy en Elhage niet vervolgd voor corruptie
“Zambezi”-onderzoek Bonaire
Dutch detectives interrogate Booi and El Hage on Bonaire
Uitspraak in zaak tegen Booi en Elhage 13 september
Corruptieschandaal Bonaire

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.