Kort geding Rosebel Suriname tegen stakende werknemers

PARAMARIBO - De directie van goudbedrijf Rosebel Goldmines (RGM) heeft de stakende werknemers en de vakbond gedaagd voor de kortgedingrechter. De zaak gaat donderdag om negen uur 's morgens voor.
 
"Wij vragen de rechter om de arbeiders de staking te laten beëindigen en het werk onmiddellijk te hervatten", zegt RGM-manager Sharmila Jadnanansing.
 
Bondsvoorzitter Lloyd Read bevestigt dat hij woensdag in de vooravond de dagvaarding heeft ontvangen om donderdag voor de rechter te verschijnen. Het bedrijf stapt naar de rechter omdat werknemers de afgelopen 48 uur het bedrijf volledig lam hebben gelegd. "Dit leidt tot een verlies van één miljoen US dollar per dag", benadrukt Jadnanansing.
 
De impasse tussen bond en directie heeft verschillende oorzaken. Read: "Het bedrijf wilde vanaf het begin praten over de afvloeiing van 150 werknemers. Wij wilden eerst naar de cijfermatige onderbouwing kijken en zijn ervan overtuigd dat er andere mogelijkheden zijn dat er anders kan worden bezuinigd."
 
Het is publiek geheim dat het bedrijf al twee jaar lang bezig is met bezuinigingen in de bedrijfsoperatie. Jadnanansing wijst daarnaast erop dat de bond de gelegenheid heeft gehad om het sociaal pakket dat RGM aanbiedt voor de afvloeiingen, ter waarde van SRD 12 miljoen, zelf in te vullen. "Ze hebben geen voorstel ingediend. Het bedrijf heeft toen zelf invulling gegeven aan het sociaal pakket. Het feit dat negentig van de honderdvijftig arbeiders die afgevloeid zullen worden vrijwillig hebben getekend voor akkoord bevestigd dat het om een goed pakket gaat", beargumenteert Jadnanansing. Er zal toestemming van de rechter worden gevraagd om de overige beoogde afvloeiingen uit te mogen voeren.
 
Read blijft erbij dat de afkoopregeling hoger moet zijn mede op basis van de verplichte overuren die jaren lang gedraaid moesten worden. Hij wijst daarnaast erop dat een groot deel van het sociaal pakket de eigen opgebouwde tegoeden zijn, zoals bonussen en kinderbijslag. "Het afkoopbedrag zelf is het minimale wat de wet vereist", onderstreept hij.
 
Read benadrukt dat de mannen bereid zijn om strijd te voeren voor hun rechten. Hij is ook teleurgesteld dat de politie en het leger, zwaar bewapend en in groten getale, de acties op de plant hebben opgeheven. "Het mag niet zo zijn dat multinationals in ons land komen doen wat ze willen en krijgen daarbij ook ondersteuning van de overheid", stelt hij kritisch.
 
Jadnanansing zegt dat haar bedrijf op de eerste plaats verantwoordelijk is voor de veiligheid van de werknemers. Ongeveer tweehonderd man die er werkten mochten onder begeleiding van de sterke arm voorbij de actievoerders veilig worden uitgeleid zegt ze. De bedrijfstopper veroordeelt ook het feit dat materieel en bezittingen van het bedrijf zijn misbruikt om het bedrijf lam te leggen.
 
De Ware Tijd
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.