Regering Suriname wil islamitsch financieren aantrekken

PARAMARIBO - De regering heeft het tot een van haar prioriteiten gemaakt om voor tal van sectoren in de economie investeringen aan te trekken bij de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB).
 
Dit zei minister Gilmore Hoefdraad van Financiën vrijdag bij de samenwerkingsondertekening tussen de Trustbank en de Islamic Corporation for the development of the private sector (ICD).
 
De ondertekening die plaatsvond in de Ballroom van hotel Torarica, genoot grote belangstelling van ministers, DNA-leden, politieke organisaties en vooral de private sector. Trustbank CEO, Maureen Badjoeri zei in haar toespraak dat deze samenwerking juist op dit moment van recessie een behoorlijke stimulans moet zijn voor de economie.
 
De samenwerking houdt vooral in dat niet alleen toegang wordt gecreëerd tot investeringskapitaal maar dat in partnerschap kennis en technische assistentie beschikbaar is voor startende ondernemers en entrepreneurs. De Trustbank CEO voorspelt een spin-off effect in de economie die zal resulteren in het scheppen van werkgelegenheid, groei van de verschillende sectoren, de productiviteit, groei van het bruto binnenlands product en uiteindelijk stabilisatie en het sterker worden van de Surinaamse Dollar. Met de ondertekening van de samenwerking met de ICD is inhoud gegeven aan een van de doelen van de Trustbank. Een nog belangrijker moment zal zijn wanneer deze bank volledig transformeert tot een dochteronderneming van de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB), waarvan de ICD een werk arm is.
 
Minister Hoefdraad die als monetaire autoriteit de ondertekeningsceremonie bijwoonde, zegt dat de Surinaamse regering hoopt op het losweken van investeringskapitaal bij de IsDB, voor tal van projecten die hij noemde uit evenzo veel sectoren. 
 
Volgens hem is Islamitisch Financieren in de wereld een normale zaak geworden, die totaal niet onder doet voor conventionele financieringsmodellen.
 
Hij wijst er op dat Europa zich hiervan allang bewust van is geworden en zelfs een financieel centrum op dit financieel systeem heeft opgericht. Suriname is sinds 1997 lid van de IsDB, maar heeft onvoldoende gebruikt gemaakt van de vele financieringsmogelijkheden van deze bank. Hoefdraad zegt dat daar verandering in zal komen. Er zijn met het bezoek van de delegatie van de ISDB/ICD aan de Trustbank ook gesprekken gevoerd op het niveau van de overheid. Met verschillende ministers is overleg gepleegd. Binnen twee weken komt er opnieuw een delegatie van de IsDB naar Suriname om verdere gesprekken te voeren.
 
Khaled Al Aboodi, CEO van de ICD, die de samenwerking met Badjoeri heeft bevestigde met de ondertekening, zegt dat er veel mogelijkheden zijn voor Suriname als prominent lid van de IsDB. Director, advisory Nida Raza van de ICD ziet Suriname als een ‘gateway’ voor de Latijns- en Zuid- Amerikaanse en Caribische regio. Volgens Raza had Suriname al langer het contact met de IsDB moeten intensiveren. “De vraag kan ook gesteld worden waarom wij de relatie niet hebben onderhouden, maar we zijn dagelijks bezig met 52 lid landen en nu met de internationale instituten zoals de Wereldbank en het Internationale Monetaire Fonds. Ik hoop dat nu de relatie breder en dieper wordt, zoals de minister heeft aangegeven”, zegt Raza.
 
Bron: United News Suriname

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.